Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staden görs levande med konst

Med 500 meter Gruvgatan i Falun, 50 liter faluröd och svartfärg, 35 rollers och lika många rullar maskeringstape har konstnären Johannes Lindgren förvandlat cykelvägen från Klabbron i centrum till Skateparken vid Västra skolan till en ren attraktionssträcka.
Det är nog det mest iögonfallande och spektakulära inslaget i årets Falu Walk of Art 2013-2014.

Unga konstnärer och kreatörer med koppling till Falun har intagit gator, fasader och själva ån. Byggt installationer och även bjudit in allmänheten till eget skapande.
– Min vägmålning knyter ihop industrin (gruvan) med centrala delarna av staden, säger Johannes Lindgren. Ungefär på halva sträckan sker mötet i en symbolisk halvcirkel där faluvalörerna övergår i en grå nyans.
För att ro projektet i hamn krävdes 20 medhjälpare i tio dagar. Men resultatet är så imponerande och borde på något vis permanentas i stadsmiljön.

Erik Vestmans flytande installation Stora ligger fast förankrad likt en svart och hotande spättekaka i ån.
– Men den är tillverkad av bortkastat, oönskat och lika många delar icke älskat material, säger Erik Vestman. Det är ratade slangar, kablar och rördelar som egentligen skulle hamnat i deponin vid återvinningscentralen någonstans.
Här handlar det mycket om att välja både plats och titel. Och att koppla den historiskt och politiskt. Då ges också infallsvinklarna och öppningarna parade med egna tolkningar och kring verket.

I det trånga utrymmet i Bergskolegränd – fast tio meter upp i luften – breder Magnus Kalitzki ut en sju meter lång muralmålning: Papperuts. Motivet är en mix av struts och papegoja och en helt ny art har sett världens ljus.
– Visst, det här är vad jag kallar New Art, tolkar Magnus Kalitzki sitt eget verk.
En vandring kring området Gruvgatan från centrum till Visitor Center vid gruvan blir en omväxlande upplevelse. Utbudet är brett och varierat. Men vissa verk har en tendens att drunkna i den konkurrerande stadsmiljöns egna utbud. Det gäller framför allt veporna vid Bergström galleri.
– I världsarvsstaden Falun är det 600 steg mellan centrum och Falu Gruva, säger projektledaren Vendela Tedestam. Stegen har nu upphöjts med professionell konst med lokal anknytning. Här möter 1300 års historia ung konst av i dag. Jag hoppas att faluborna upplever stråket som ett vardagsrum - dekorerat med spännande konst.
Falu Walk of Art genomförs för femte gången i ett samarbete mellan Falu kommun, Centrala stadsrum, Magasinet och lokala samarbetspartners. Syftet är att bidra till ett mer spännande Falun. Men också att öppna ögonen för någonting nytt - både när det gäller uttryck, platser och samarbete - och sända kreativa signaler till både falubor och besökare.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se