Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadshuset möjligt sälja för kommunen

/
  • Stadshuset i Borlänge kan bli aktuellt för försäljning. Kommunen behöver förstärkning med 230 miljoner för att bygga nya boenden.

Stadshuset är ett av förslagen när kommunen ska utreda vilka fastigheter som är möjliga att sälja ut.
– Vi har stora investeringsbehov i bostäder, skolor och äldreboenden, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Annons

Det finns redan beslut om försäljning av fastigheter i kommunens ägo. Fullmäktige har gett uppdraget om översyn av vilka fler fastigheter som kan säljas. Målet är att få nya intäkter på minst 230 miljoner. De behövs till byggen av boende för LSS och ensamkommande barn.

Stadshuset, det gamla och det nya, tillhör fastigheterna på listan över möjliga försäljningsobjekt. Stadshuset är den enda som bedöms som säljbar i dagsläget, attraktiv för sin "allmängiltiga" karaktär. På listan står också Borlänge sjukhus, när kontraktet med kommunen går ut 2019.

– Det här är tjänstemannaförslag som ännu inte har behandlats politiskt. Vi har inte diskuterat det och sett om det finns förankring. Men det är ett möjligt objekt, säger Jan Bohman, om Stadshuset.

– Man ska städa trappan uppifrån.

Borlänge kommuns enhet Kommunfastigheter äger Stadshuset. I första hand vill kommunen sälja fastigheter som den inte behöver.

– Vi jobbar både med att hitta möjliga objekt och vad det finns för möjliga köpare och vad de är intresserade av, säger han.

I gamla och nya Stadshuset sitter kommunledningen med politiker och tjänstemän och en del av den kommunala förvaltningen som Socialtjänsten. Det finns inga planer på att kommunen ska flytta ut ur Stadshuset vid en eventuell försäljning. Den nye ägaren får i så fall förvalta fastigheten och kommunen hyr lokalerna.

– Vi är intresserade av ett långsiktigt hyreskontrakt, säger Jan Bohman.

Annons