Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämda på 200 000

Bröderna Thunströms Måleri nekade två anställda att gå på facklig kurs.
Nu riskerar företaget att få betala 200 000 kronor i skadestånd.

Det är Svenska Målareförbundet som stämt Ludvikaföretaget vid Arbetsdomstolen.
Förbundet yrkar att företaget dels åläggs att betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till de två anställda, dels 100 000 kronor i skadestånd till förbundet.

– Det är orimliga summor. Men har vi gjort fel så får vi stå vårt kast, säger Thomas Thunström som äger företaget tillsammans med brodern Mikael.
Målareförbundet hävdar i stämningen att företaget har nekat de två anställda ledigt för att delta i facklig verksamhet. Detta strider mot både förtroendemannalagen och kollektivavtalet, anser facket.
Enligt Målareförbundet skickade man den 19 december 2012 ut information till företaget om utbildningen som skulle äga rum 7 – 8 februari.

I stämningen framhålls att de två anställda hos Thunströms ”i god tid” begärde ledigt för att delta i utbildningen. Till yttermera visso begärde de ledigt utan betalning eftersom utbildningen skulle bekostas av förbundet. Den 4 februari meddelade företaget att någon ledighet inte skulle beviljas.
Thomas Thunström har en annan version:
– Två dagar innan utbildningen fick vi information om vad den skulle handla om. Inte ens grabbarna som skulle åka på utbildningen hade fått veta det. Men några dagar tidigare, kanske en vecka innan utbildningen, hade de begärt ledigt.

Företaget gick inte med på det och orsaken enligt Thomas Thunström var att man vid den här tiden hade väldigt mycket jobb och att det därför var svårt att ge folk ledigt.
Bröderna har drivit företaget sedan 1988 och har verksamhet på flera orter i Dalarna. Antalet anställda uppgår till cirka 50 personer varav ungefär 15 är knutna till Ludvikakontoret.

– Vi har aldrig tidigare blivit stämda och vi har aldrig tidigare nekat någon att åka på kurs. Det finns ingen anledning för oss att neka folk att åka på fackliga aktiviteter, vi har inte den mentaliteten, säger Thomas Thunström.
När målet kan komma upp i Arbetsdomstolen är oklart, men troligen dröjer det flera månader.

Torbjörn Granling/DT