Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämman i Lindesnäs lever upp igen

Ett dansgolv med scen och lite buskar räcker långt för spelmän, men vid herrgården Lindesnäs finns också en tradition och en fantastisk arena för spelmän vid den gamla herrgården och den stora logen.
– Nu är vi tillbaka här på Lindesnäs med Lindesnässtämman och jag hoppas att det ska komma lite spelmän, säger Monica Bjurström försiktigt när stämman just dragit igång.

Monica behövde inte oroa sig särskilt länge, det kom spelmän från alla håll och snart spelades det över allt och allra mest inne i logen.
– Vi blev till sist omkring 250 besökare och det är vi mer än nöjda med, summerade Monica Bjurström som är spelledare och ordförande i Nås spelmanslag.
Lindesnässtämman blomstrade under 80-talet, men en bit in i det nya millenniumet upphörde stämman.
– Ifjol var det Nås tur att arrangera Västerdalsstämman och då återvände vi hit till Lindesnäs herrgård. Det blev så uppskattat så det kändes rätt att försöka blåsa liv i gamla Lindesnässtämman igen så då gjorde vi det.

Det blev ingen massmönstring av olika spelmanslag, istället var det framförallt enskilda spelmän och danssugna som mötte upp till Lindesnässtämmans come back, en come back som inleddes med allspel.
I logen var det blandade danslag som spelade tillsammans och detsamma var buskspelet runt herrgården och på parkeringen, ett buskspel som tog mer fart ju senare in på kvällen det blev.
– Lite av tjusningen med spelmansstämmor är att allt inte är så arrangerat, möten mellan människor är det viktigaste. Man träffas, pratar och spelar tillsammans, letar efter gemensamma nämnare i den låtskatt som vi spelmän förvaltar och vi lär av varandra. Något som två av de yngsta deltagarna, systrarna Maja och Sofia Nordin, från Järna gjorde som både spelade och dansade med de äldre.
– Nu ska vi utvärdera årets träff, men det lutar åt en fortsättning även nästa år, lovar Monica Bjurström.

Nisse Schmidt/DT