Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stäng gränsen för antibiotikaresistenta bakterier!

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världsbefolkning. Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel, trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat radikalt. För 60 år sedan gick 52 % av våra pengar till matinköp, idag är vi nere på 14 %! Det är naturligtvis positivt att maten är billig för dem, i det alltmer ekonomiskt segregerade Sverige, som har det sämst.

LÄS OCKSÅ Kraftig ökning av resistenta bakterier MRSA

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har tyvärr ökat. Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag. Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas världens kanske tuffaste djurskyddslagar, vilket i sin tur leder till lägst antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhållningen.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka"

Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop, utan den svenska djurhållningen, slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt långsiktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött, till låga priser. I Danmark så bar 2014 63% av grisarna på MRSA-bakterier . Ca 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. 6 år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade. Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

LÄS OCKSÅ Stortapp för dansk fläskfilé

Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning använder 3ggr så mkt antibiotika per djur som vi gör i Sverige. Tyskland 15 ggr och när du "avnjuter" din Parmaskinka (Italien) eller Serrano (Spanien), så bidrar du till drygt 30 ggr så högt antibiotikabruk och därmed att MRSA får en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning. Hur det ser ut på s.k. feedlots i USA och Sydamerika vågar vi inte ens tänka på. Men klordoppad kyckling i USA säger väl en hel del.

LÄS OCKSÅ Köttrekord ger mer antibiotika

LPo kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA! Vi bör, precis som det gjordes inom frihandelsunionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. LPo tar ansvar. Är regering och riksdag beredda att göra det?

För Landsbygdspartiet oberoende

Claes Littorin, Knutby

Erika Sörengård, partiordförande, Ervalla

Erland Nilsson, Råneå

Magnus Malmsten, Norrtälje

Tjern Inga Wall, Särna

Monica Björsell, Svenljunga

Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

Hans Boström, Hallen

Åke Karlsson, Kolmården

Gunilla Fluur, Näsåker,

Cecilia Kähäri, Storfors

Roger Stupis Andersson, Råneå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare