Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark skildring av krisens Grekland

Vi har fått många ord från grekiskan och det har Alexandra Pascalidou tagit fasta på i sin bok om den grekiska krisen. Varje kapitel har ett ord som namn: Prolog, Asyl, Bulemi, Komedi, Drama, Ekologi, Fobi, Historia, Kleptomani, Komedi, Mytologi, Patriotism, Skola, Taxi, Tragedi och så vidare. Kris är naturligtvis också ett grekiskt ord, liksom Kaos, Tragedi, Politik, Polemik och Epilog.

RecensionKaos - Ett grekiskt krislexikonav Alexandra PascalidouUtgiven av Atlas förlag

Boken inleds med en krisens kronologi. Kronologi är ett grekiskt ord, liksom anekdot och anomi.
Om Grekland med sin enorma språkskatt debiterade för alla lånord hon förärat världens språk skulle hon sannolikt slippa skuldkrisen, skriver Pascalidou.

Det ligger en del i detta. Grekland har gett oss mycket, som ingen någonsin betalat för.
Alexandra Pascalidou skriver lätt, lite ironiskt, men också grekiskt färgad, det är försvar för grekerna, men också kritik. Ibland verkar hon ha lite svårt att veta var hon ska stå. Men det är också krisen sedd genom grekiska ögon och också försvar mot omvärldens alla oseriösa påhopp och påståenden om den late greken.

Boken är i mångt och mycket en lysande skildring av en kris och hur det är i i ett europeiskt land 2013. Det är också en skrämmande läsning om människor som lämnar bort sina barn därför att de inte har råd att ge dem mat.
I Grekland lades fastighetsskatten på elräkningen och den som inte betalar blir utan el. Nu är 300 000 utan el. Högutbildade som kan lämnar landet, de äldre blir kvar. Det sker en brain-drain.
Alexandra Pascalidou skriver att arbetslösheten blivit så stor att i vissa kretsar är det den som har ett arbete som skäms, inte den som är arbetslös.
Hon ger också en bra förklaring och beskrivning till hur det fungerar i Grekland. Genom tid har folket lärt sig att trixa och fixa för att klara sig. Staten litar man inte på, väl vetande att skattepengar försvinner innan de når fram dit där de gör nytta. Man hjälper varandra så gott det går, byteshandeln florerar, den som kan odlar det som går att odla.
Vi måste alltså tänka på att Grekland är ett land som i århundraden levde under det ottomanska rikets styre och sedan har det varit världskrig, diktaturer och inbördeskrig. Fifflandet var en nödvändighet för att överleva som land och människa.
Nu svälter Grekland. Landet är satt på svältdiet. Anorexi är också ett grekiskt ord. Många greker svälter. Undernärda barn svimmar i skolorna. 600 000 barn lever under fattigdomsgränsen.

Kaos är en bok man tar till sig. Språket är medryckande. Alexandra Pascalidou skriver om många möten med människor och har fördelen av att hon kan språket. Det gör att boken klart slår Kajsa Ekis Ekmans för några veckor sedan utgivna bok Skulden – Eurokrisen sedd från Aten.
Alexandra Pascalidou skriver att landet blivit bankrutt fyra gånger och att schismer avlöst varandra allt sedan stadstaternas tid. Alla skyller på alla och det är de åsikterna hon hör och möter när hon träffar skeppsredarfruar, TV-folk, kändisar eller taxichaufförer.
Boken tar också upp att tyskarna plundrade landet under andra världskriget.

Grekerna hade då först besegrat italienarna, men ockuperades sedan av tyskarna som dock tvingades ha mycket trupp i landet. Det var en tid när grekerna svalt och tyskarna tog det man ville ha. Något krigsskadestånd fick aldrig Grekland. Istället tvingade Tyskland till sig ett lån på 13,5 miljarder dollar. Lånet har inte betalats tillbaka och summan uppgår nu till 162 miljarder euro.
Alexandra Pascalidou beskriver också vad som nu görs i demokratins hemland där man nu har en parlamentarisk diktatur tillsatt av den så kallade trojkan, EU-kommissionen, ECB och IMF. Hon skriver om att många storfifflare nu dömts och att ett fängelse har fått en VIP-hylla där korrupta kleptomaner nu hamnat efter det att polisen slutat blunda.

KAOS är på sitt sätt skrämmande läsning om ett land i Europa 2013. Alexandra Pascalidous bok bör läsas av många, inte minst politiker som Anders Borg, vars uttalanden vid krisens inledning var minst sagt fördomsfulla och osanna. Det finns några små detaljer jag reagerar över, men det är bagateller. Det allra mesta känns helt rätt. Så här är det, så här var det.
Alexandra Pascalidous KAOS är en personligt skriven bok, den är närgången, medryckande och intressant och mycket läsvärd.

Lennart Götesson