Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark story för unga läsare

2001 gjorde Sara Kadefors ett rungande genombrott med den Augustprisade ungdomsromanen Sandor slash Ida som så småningom också blev en omtalad film. När Sara Kadefors återvänder till samma läsekrets med Lex bok blir det delvis med samma förtecken, den utspelar sig lika mycket i cyberspace som In Real Life.


Lex är en ganska ledsen 18-tonårig tjej, hennes pappa sitter i fängelse för diverse bedrägerier. Hennes mamma lever sedan lång tid ensam med Lex under ganska påvra men ändå lyckliga omständigheter, tillsammans lagar de mat och har en fin gemenskap. Lex går sista terminen på gymnasiet och förväntas att lägga på ett kol för att få bra betyg, men är inte särskilt intresserad.

Hon chillar hellre med bästa vännen Jonatan, en kille som är osäker på sin könsidentitet och som vill bli något kaxigt som designer eller festfixare. Tillsammans vårdar de sitt utanförskap.
Allt förändras då mamman en dag kommer hem med en ny man, Bosse, en ungdomsförfattare som förlorat inspirationen. Han söker efter en story och börjar pumpa Lex på hennes livserfarenheter och hon börjar hitta på historier för att slippa berätta sanningen om sig själv. Lex historia blir så spännande att när Bosse lanserar den för sitt förlag, som beslutar att ge ut boken.

För att bräcka Bosse hittar Lex på Maya och startar en blogg, där den stilsäkra och tuffa Maya blir en stormande succé, en förebild och ikon för många ungdomar, där hon reflekterar över det materialistiska samhället och dess konsekvenser, framför allt för de unga.
Men historien Maya berättar om sig själv är densamma som Bosse skriver i sin nya ungdomsroman, vilket gör att hans manus blir refuserat.

Det är en fin bild av ungdomars svåra situation som Sara Kadefors förmedlar. För att få en framtid krävs höga betyg och att man rör sig i rätt kretsar. Dit hör inte Lex och hennes vänner, men upptäckten att hon har förmågan att skriva och dessutom påverka andra människor gör att Lex hittar vägen till ett nytt liv genom sin skapelse Maya.
Sara Kadefors har skrivit en finstämd och tänkvärd roman om ungdomar som försöker hitta sina identiteter och som letar efter sin egen väg till vuxenhet i ett samhälle som ibland signalerar att de inte behövs.
Men Lex bok har ett budskap även till äldre läsare, som undrar vad som försiggår bakom deras tonåringars stängda dörrar hemma – den ger en träffande bild av tillståndet bland unga år 2013 liksom Sandor slash Ida gjorde på sin tid.

Lena S. Karlsson