Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka bilder med barnet i centrum

Marja Ruta ställer ut grafik i Söderbärke. Barnets utsatthet står i centrum.

Barken Bokstuga och Galleri i Söderbärke visar just nu grafik med mera av Marja Ruta, Stockholm. Hon är född i Karelen 1942, under brinnande krig, och kom som treåring till Sverige. Hon utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm 1969-74. Under 70-talet gjorde hon sig känd för sin detaljrika grafik med tydligt politiskt engagemang och medverkade bland annat ofta i Folket i Bild/Kulturfront.

I den här utställningen visar Marja Ruta upp en annan sida, där barnets utsatthet, krig och flykt står i centrum.

– Jag har försökt rekonstruera min släkthistoria, utifrån egna fragmentariska minnen och utifrån berättelser jag fått från mina föräldrar och andra släktingar, berättar Marja Ruta.

Torrnålsgravyren Födelsen tar fasta på moderns berättelse om hur Marja Ruta föddes, på ett fältlasarett där det låg lemlästade soldater på andra sidan en tunn brädvägg. Evakueringen ger en bild av hur familjen fördes bort, först till norra Finland, och därefter till Sverige.

Det är bilder som bara känns alltför aktuella i dessa dagar. Som väl är, finns det andra bilder som kontrasterar mot fasorna.

– Jag har experimenterat med att måla akvarell ovanpå torrnålsgravyrer, säger Marja Ruta. På det viset finns ju varje bild bara i ett exemplar, som en vanlig målning.

"Ute med hästarna" skildrar en flicka som rider i ett fjällandskap i milda nyanser, och i Hon vågade släppa hästarna hänger hon i knävecken.

Marja Ruta arbetar också i broderitekniker, och ett par exempel på detta finns med i utställningen.