Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka levande bilder


Da Capo
Sverige i tiden 1997-2007
Vernissage: lördag 16 mars, kl. 13:00.
Öppet: tisdag-torsdag kl.12-17, lördag kl. 12-15.
Utställningen pågår: 16/3-14/4.

Tillsammans bildar dessa drygt 70 bilder ett gemensamt porträtt av ett land och en tid i ständig förvandling. Sökarljuset rusar inte i det snabba nyhetsbrusets tjänst eller i maktens boningar. Här står fotograferna vid sidan om allfarvägarna och försöker dokumentera något annat. Vi kan faktiskt låna uttrycket ”verklighetens folk”. Vi hittar framför allt människorna, både kända och okända, några arbetar, andra inte. Här finns en åldrad Monica Zetterlund. Det egensinniga får liv och tillerkänns ett mänskligt värde. Fotograferna har en sak gemensamt. Här finns den medmänskliga humanistiska drivkraften. Jag blir smått betagen av dessa bilder i olika format, både i färg och svartvit. Här skildras inte miljöer som övergivna platser och tillspillogivna liv utan precis tvärtom.

Meken fungerar i det här fallet som en mycket bra utställningslokal. Den där speciella lukten av verkstad hänger som bekant kvar i luften. Hela miljön i Meken är lika grovkornig som många av bilderna.

Utställningen har några år på nacken. Den visades första gången 2007 på Arbetets museum i Norrköping. Fotografierna har tidigare varit publicerade i fackförbundsorganet Dagens Arbete. Sedan omgörningen av den gamla fackförbundstidningen Metallarbetaren har tidningen starkt profilerat sig på området. För urvalet står fotografen och formgivaren Tina Enghoff, förlaget Journals redaktör Gösta Flemming och Göran Widerberg på tidningen Dagens Arbete.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se