Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starta band!

Hej ungdom. Jag vill tipsa dig om att du bör starta ett band.

Har du riktig tur/talang så får du se världen och tjäna pengar samtidigt, som Mando Diao, Sabaton och dom. Men även fast du knappt kommer utanför 50-skyltarna med din musik så är jag övertygad om att det kommer berika ditt liv.

I mitt fall började det med att en kille från Studiefrämjandet kom till ungdomsgården och erbjöd oss att testa. Vi fick låna instrument, startade "The Spirits", som spelade nån form av hårdrock. Det lät illa.

Något år senare tröttnade jag på att spela hårdrocks-keyboard. Jag och min kompis Ryttarn började bo i replokalen på helgerna. Vi hade ofta med oss kladdkaka i gamla glasslådor och gjorde oseriösa låtar som vi spelade in på bandspelare.

Det utvecklades så småningom till bandet Dökött. Något senare startade jag även Mimikry med min nyfunne vän Hjalle. Det är två band som jag fortfarande har kvar, samt att jag både dragit igång och avslutat ett gäng andra band i vuxen ålder.

Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan mina band. Livet skulle vara så mycket tråkigare utan dem.

Lyckan av att få vara i studio och höra hur en egenskriven låt växer fram för första gången. Det sköna hänget i replokalen när man sitter och snackar skit efter att man har spelat sig trött. Den sköna nervositeten innan en extra stor spelning, och adrenalinet efteråt.

Dessutom, oavsett om du åker till Skövde eller USA för att spela med ditt band, så får du automatiskt ett äventyr tillsammans med ett kul kompisgäng. Spelningen är anledningen, men resan dit, den omogna stämningen i bussen, festen, korvarna på bensinmackarna är en lika stor del av huvudmålet.

Behovet av att köpa dyra resor för att se nåt annat än Borlänge minskar radikalt om man har ett band.

När ni läser detta är jag förhoppningsvis på en lastbilsfärja på väg mot Polen. Mitt band Toxic Lab Rats har lyckats skrapa ihop en turné med åtta spelningar i Tyskland, Tjeckien och Polen.

Vi har tagit ledigt från jobb, betalat färja och grejer. Med en gnutta tur går vi bara lite minus. Det är vår första sväng i Europa, vi har inte stor koll ställena vi ska spela på, vi har ingen aning om det kommer 2 eller 200 personer. Men vi är fem glada herrar i medelåldern som laddat med sovsäck, musikquiz till bussen, växlat pengar i tre olika valutor och är barnsligt spralliga och fnissiga inför äventyret.

Därför ska du starta band.

Höjt!