Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten har ett ansvar för hela Sverige

Menade riksdagen under förra veckans hearing i skatteutskottet att göra ett allvarligt försök att påverka Skatteverkets beslut stänga ner nio lokalkontor på små orter för att flytta dem till större tätorter? I så fall har de misslyckats. Omlokaliseringen berör mer än 500 arbetstillfällen, men om man räknar med familjerna till de anställda kan det handla om flera tusen personer som tvingas välja mellan att flytta eller påverkas av långa pendlingstider eller i värsta fall arbetslöshet.

Riksdag och regering borde värna om en balanserad utveckling i hela landet och se till att det finns en balans i utveckling, arbetstillfällen och tillgång till statlig service. När nu Skatteverket får fritt fram att lägga ner i små orter, så är resultatet att staten deltar i omfördelningen av resurser från landsbygden och mindre orter till de större städerna. Liknande planer finns dessutom inom andra myndigheter.

Vi protesterar kraftigt mot att staten går före och driver på denna utveckling. Staten har möjlighet att se till att mindre orter och landsbygd får förutsättningar att överleva och växa – och som representant för hela Sverige dessutom ett ansvar för detta! Balanserad och rättvis utveckling för både stad och landsbygd är inte omöjligt, särskilt inte med de snabba framsteg som tekniken gör idag.

Vi undrar om riksdag och regering vill ta ett ansvar för att hela Sverige ska kunna leva? 2007 antogs en förordning om att statliga verk ska beakta möjligheter till decentralisering. I det här fallet verkar Skatteverket göra precis tvärtom. Vi stödjer de protester som drabbade orter, lokala politiker och anställda riktar mot Skatteverket. Men än har Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson inte visat några tecken på att ta intryck av protesterna. Därför måste regeringen sätta ner foten och visa vilken riktning myndigheterna ska ta – om de menar allvar med att hela Sverige ska leva.

Åse Classon

ordförande Hela Sverige ska leva

Staffan Nilsson

ordförande Hela Sverige ska leva

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel