Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten vill slippa kulturenNYVÄSSAT
Det mullrar inom kulturområdet. På DD:s kultursidor har både kulturens egna institutionella företrädare och även regionala politiker uttryckt starkt missnöje med kulturministern och Alliansen (Läs DD i torsdags 21/2). Varför? Jo, regeringens satsning på kultursamverkansmodellen är ett fult sätt att vältra över kostnaderna för kulturen på regioner och landsting.

Staten har inte skjutit till ett extra öre för genomförandet av reformen. När kultursamverkansmodellen presenterades hyste undertecknad farhågor att kulturen på sikt skulle hamna i svår knipa. Tyvärr ser mina farhågor ut att bli besannade. Kulturen har fått ökade anslag av landsting och regioner men inte från staten. När Sveriges kommuner och landsting gjorde en undersökning 2010 visade det sig att bland de fem första regionerna så hade man ökat sin medfinansiering med ungefär fem procent medan staten endast ökade sin med 0,49 procent. Redan då varnade Gunilla Glasare vid Sveriges kommuner och landsting för denna utveckling.
– Vi kan konstatera att det råder obalans i hur staten och regionerna satsar ekonomiskt. SKL har all anledning att bevaka att inte staten övervältrar sina kostnader för kulturområdet på kommuner, landsting och regioner.

Nu har det gått ytterligare tre år och obalansen består. Hur länge kommer vissa landsändar att orka med detta? Om inget händer går vi en framtid till mötes där kulturen riskerar stora nedskärningar. Vi får ett samhälle som även på detta område slits isär. Den kulturella infrastrukturen blir lika bristfällig som järnvägen.

Misstanken är stor att delar av den offentliga kulturen hamnar på undantag. Skall kulturen ha rätt att stå fri och oberoende från privata och kommersiella intressen? Skall kulturen främst syssla med sådant som kan locka turister och vara besöksmål? Eller skall kulturen även innehålla både oväntade och även oönskade inslag?
Det handlar framför allt om vilken betydelse kulturen skall ha i samhället. Jag anser med en dåres envishet att den utgör ett av de väsentligaste stommarna i ett samhällsbygge. Modeordet för dagen är kulturentreprenör. Författaren Lyra Ekström Lindbäck (född 1990) skrev följande i SvD 16/2. ”Entreprenad betyder enligt Norstedts svenska ordbok ”åtagande att mot viss ersättning utföra större arbetsuppgift”. Sedan när är detta på något sätt jämförbart med konstnärligt skapande? Var skedde den språkliga övergång som symboliserar ett vidrigt skifte i vårt sätt att tänka på livet?”

Så är det. Kapitalismens jakt på vinstmaximering har i grunden inget gemensamt med seriöst konstnärligt arbete.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se

JA!
Dokumentären Searching for sugarman. En riktig fullträff.

NEJ!
Plumpt mejl orsakade nätstorm. Mer är att vänta i dessa sociala mediers tidevarv. Tacka vet jag tryckpressen.