Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stationshus utsett till byggnadsminne

/

Annons

Järnvägsstationen i Smedjebacken blir av länsstyrelsen utsedd till byggnadsminne.
Smedjebackens järnvägsstation byggdes år 1900, då järnvägsnätet i landet blomstrade. Stationshus, gods magasin och personalbostäder, har ritats av arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955). Tidigare har det även funnits ett stort godsmagasin i anslutning till stationen, som numera står nere vid hamnen.

Länsstyrelsen och Smedjebackens kommun fattade tillsammans beslutet att byggnadsminnesförklara järnvägsstationen.
– Järnvägsstationen i Smejdebacken har byggnadsminnes förklarats för sitt arkitektoriska värde, järnvägsstationen ingår i ett stilmässig koncept av byggnader utefter den dåvarande järnvägslinjen mellan Ängelsberg och Vansbro, där alla byggnader är ritade av ariktekten Erik Lallerstedt, berättar Anders Gottberg, antikvarie, Länsstyrelsen Dalarna. och fortsätter:
– Byggnaderna vid järnvägsstationen får inte flyttas eller förändras. Vård och underhåll ska utföras så kultur-historia inte försvinner, detta är hela konceptet kring att byggnadsminneförklara, i detta fall järnvägsstationen. Om ombyggnad krävs ska det göras med autentiskt material, säger Anders Gottberg.
En byggnad måste vara unik och besittta ett högt kulturvärde för att byggnadsminnesförklaras. I Sverige finns ca 10.000 byggnader som erhåller detta epitet.

Klara Johansson

Annons