Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Sundström: Kossorna kan rädda världen


LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från

Appstore för Iphone

eller i

Google play om du har en telefon med Android

Det är nyttigt med grönsaker.

Det vet ju alla. Jag har alltid velat vara vegetarian, och jag tycker dom som är det är föredömen.

Själv är jag en ganska karaktärssvag person, dom flesta människor är ju det, bara vi får chansen att göra nåt dumt, så nog fan gör vi det.

Jag tycker vi med en förlåtande och förstående attityd ska jobba på vår egen förbättring, så får vi väl se hur det går.

Men inte mår jag bättre av att älta allt dumt jag gjort i mitt liv.

Förlåt alla ni hundratals kycklingar, lamm och älgar, renar och abborrar jag har orsakat döden för.

Jag kunde inte låta bli.

Förlåt alla kor.

Kor är nästan värst att tänka på, kor är heliga på nåt vis.

Dom utstrålar en sån tålmodighet och förtröstan, när dom betar kommer åtminstone jag att tänka på ett annat sånt där ålderdomligt ord; förnöjsamhet.

Jag har tänkt att det vore bäst om det inte fanns så mycket kor, och ni vet ju hur dom pruttar och läcker ut metangas i atmosfären. Kon har helt enkelt blivit ett hot mot oss, med sitt fett och sina pruttar. Oatly och andra har börjat tjäna en massa pengar på den här oviljan mot mjölken, ett företag säljer nu fruktjuicer med devisen Milk are for babies Drink fruit.

Man vänder sej väldigt uppenbart till nån slags urban, miljömedveten medelklass, jag har en massa kompisar som är såna, dom älskar Oatly.

Och det är väl bra att folk går mer och mer över till vegetabilier.

Men det är nåt som stör mej.

Det är nåt med den där känslan man ska få, att man är med och räddar världen bara för att man köper rätt grejor. Jag säjer inte att det är fel att göra det, men rädda världen gör man inte.

Konsumenter kan aldrig rädda världen.

Aktivister kan.

Kor kan rädda världen. Säjer en mjölkbonde jag träffat. Folk jag träffat i Jämtland har ställt en hel del saker på huvet för mej, jag har börjat förstå en grundläggande grej om naturen jag inte förstått förut:

Kor behöver gräs, det vet ju alla, men vi har en perverterad kött och mjölkindustri som förvägrar korna detta i stor utsträckning.

Men det är också så att gräs behöver kor.

I 20 miljoner år har gräsen utvecklats tillsammans med betande hjordar av klövdjur. Och det har inte vart nåt klövdjur här och där, det har vart enorma mängder betande djur som i stora hjordar dragit fram över grässlätterna.

Gräsen har lärt sej att snabbt transportera ner sockret som bildats i bladen av fotosyntesen med solljuset, ner i rötterna. Gräs har 4 gånger mer rotmassa än bladmassa.

Det vet alla som rensat ogräs, ogräsen verkar inte bry sej om ifall vi nyper av dom, man måste försöka gräva upp hela rotnystanet om man inte redan efter nån dag har dom där igen.

Om man lämnar gräs helt för sej själv, utan att nån betar av det, går det i blom och frö och sedan blir det inte så mycket mer fotosyntes den sommaren. Men när korna kommer tuggande, trampande, pissande och skitande så går gräset igång igen och växer för fullt för att hinna till blom och frö innan vintern.

Man kan säja att gräset i samarbete med korna är som en stor kolpump ner i jorden. Men dom måste ha hjälp av en tredje part, nåt som jag börjar förstå också är helt essentiellt för våra liv; mikroberna. I kornas magar.

Dom jämtländska bönder jag talat med kallar korna för Mikrobernas Skepp, man kan uttrycka det så poetiskt till och med att mikroberna har byggt skepp att färdas i, dom kallas för kor.

I magarna kan mikroberna njuta en perfekt sommar året runt, oavsett nordisk vinterkyle eller savannes heta torka.

Ett sätt att se på evolutionen är att specialister som kor och också vi själva utvecklats som ett slags servicefunktioner och behållare till mikroberna.

Till fromma för deras segertåg över världen.

Bönderna jag talat med säjer att skog är nog bra, men gräs är bättre. På att binda kol i jorden.

Gräsmarkernas djupa matjordslager kan ibland binda ännu mer kol.

Jag har inte kollat upp detta, men det låter ju helt otroligt.

Bönderna har pekat på granskogen och sagt att så där såg inte en skog ut innan människan kom, dom moderna granskogarna är egentligen virkesåkrar där mångfalden är mycket mindre än i ett betat skogslandskap.

En skog i balans är inte igenvuxen utan består av dungar med träd, några stora och ogenomträngliga, andra glesa och med stora gläntor i där gräs växer.

Det är viktigt att det finns en massa djur som är där och stökar till det.

Allt det här är nyheter för mej.

Om man gör som man gör ute på dom nordamerikanska prärierna nuförtiden, odlar majs med hjälp av konstgödsel och dieseldrivna maskiner (och gör om glukosen i majsen till fruktos; Isoglukos har ni kanske läst om? Som man sen har i läsk och barnmat, man tror att det är en stor orsak till fetma-epedemin i USA) så ägnar man sej egentligen inte åt nåt annat än gruvdrift, man snor prärien på dess lager av kol som byggts upp i miljontals år av bufflar och mammutar.

Så fan vet om en majskolv är så mycket bättre att äta en god jämtländsk ost.

Fan vet om vi inte måste ha skogar i Sverige med betande djur i.

Det är klart att vi inte kan låta Arla och storbönderna få fortsätta som dom gör, klart vi inte kan köpa en massa importerad mjölk från Danmark från ännu värre storbönder, men korna måste vi ha kvar.

Fan vet om inte mjölk och kött kan bli nånting vi äter ibland, givetvis mindre än vad vi gör nu, men med bättre kvalitet av att djuren slipper växa alldeles för fort av kraftfoder som förstör deras magar.

Fan vet om inte mjölk är nyttigt egentligen, bara den inte vore så processad, homogeniserad och pastöriserad, kalvar som dricker den mjölken reagerar precis som mjölkallergiker.

Och fan vet om inte alla som fortfarande inte vill dricka mjölk skulle kunna göra sin egen havredryck av vatten och havre, väldigt mycket billigare än det som nu.

Lite havre och vatten till dubbla mjölkpriset, man fattar ju att livsmedelsjättarna får pengar över till marknadsföring….

Fan vet om inte vissa vegetarianer nu blir upprörda. Men så får det bli.

Se Stefan Sundströms videoblogg: I symbios med gräset

Läs mer kultur

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android