Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stentäpp - "Jag tycker att man får säga dalmas"

MAN FÅR INTE SÄGA DALMAS!!

Så låter det. "Det är som att säga daladalkarl", "det blir dubbelt", "man säger mas eller dalkarl!!". Så säger dom, de flesta. Och bestämda är dom också. Som om det är viktigare än det mesta här i livet.

Jag VEEET att det egentligen blir lite konstigt att säga "dalmas", att det blir dubbel information eftersom både ordet "dal" och "mas" indikerar att det är någon ifrån Dalarna man pratar om.

Jag kanske får fly hals över huvud från detta härliga län efter den här krönikan, många kanske tycker att jag har helt fel. Bara jag nämnde här på Dala-Demokratens redaktion att jag skulle skriva en krönika om att man bör få säga "dalmas" så började kollegorna dyka upp med sina huvuden bakom avskärmningarna och protestera, "Öj! "Det finns inga masar nån annanstans, så man kan inte säga dalmas, det blir som att säga Stockholmsstockholmare!".

Jo, jag vet.

Men.

Nu är det faktiskt så att jag tycker att det låter bättre att säga dalmas i stället för bara "mas".

Mas låter konstigt, ofullständigt på nåt sätt. Dalmas är klart och tydligt och det klingar bättre. Alla fattar "dalmas", och det är väl det viktigaste? Att folk fattar vad man menar. Om man bara säger "mas" så är det lite otydligare.

Och som den gode Fredrik Lindström tyckte i ett språkprogram; språket utvecklas och förändras. Det kanske till och med kan förbättras?

LÄS ÄVEN: Stentäpps hyllning till Clas Yngström

Min tjej är från Karlstad, likaså hennes kompis Hannah som flyttade hit till Dalarna. När Hannah kom hit märkte hon en del egenheter med oss dalmasar och dalkullor som hon samlade i en artikel med rubriken "15 saker du bara upplever när du flyttar till Dalarna". Bland annat konstaterade Hannah att vi är det enda länet som låter midsommarstången stå året runt, att alla har gårdsnamn och att det inte är konstigt ifall någon plötsligt börjar spela fiol på hemmafesten.

Lite överdrivet kanske, men ändå.

Och. Punkt fem på Hannahs lista är "Om man råkar kalla någon för DALmas eller DALkulla istället för bara mas eller kulla, då har man begått en stor, stor synd".

Jo, jag vet. Så jag är väl stor syndare då.

Men.

Men jag skiter i att det blir dubbelt, jag tycker att det låter bättre med dalmas och dalkulla, och därför känns det bättre att säga så.

"Missommar" också för den delen.

Höjt!

LÄS ÄVEN: Stentäpp - "Här är de bästa och sämsta svenska serierna på TV i höst

LÄS ÄVEN krönikan som delats 54 000 gånger: "Därför haltar bakåtsträvarnas argument"