Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig får nu göra jobbet

Gräsklippning, rabattrensning, klippning av träd, buskar och häckar samt snöskottning, ommålning och en hel del annat jobb hänger med om man som det heter skaffat eget hus. Ja, för det första kan man ju undra hur eget huset egentligen är? Tittar man på sin ekonomiska situation så äger väl banken det mesta av pantbreven att döma.

Men även om banken är storägare så kommer ingen därifrån och gör de jobb som ska göras. Och ingen vaktmästare finns det heller. Alternativet är att förlita sig på Rut och Rot, men det kostar i alla fall och jag har liksom en känsla av att hantverkskostnaderna har ökat med Rut och Rot, fast det blir ju ändå billigare än det blev förr.

Dock måste man fundera över den ekonomiska ekvationen. Staten subventionerar genom avdragen, det gör att staten får in mindre pengar än tidigare. Då måste det göras mer Rut-och Rotjobb för att det ska komma in lika mycket eller så måste staten ta in pengarna från något annat håll.
Har man hus vill man ha gräsmatta, den ska vara grön och mossfri. Där ska inte sticka upp maskrosor eller annat som icke hör dit. Nej, som en golfbana eller en välskött fotbollsplan ska den se ut.

I flera år gick jag och var avundsjuk på grannen. Utan att göra ett handtag hade han grannskapets finaste gräsmatta.
Avundsjuka är något som driver samhället framåt, heter det. Avundsjuka kan delvis botas med pengar, men pengar behövs också till annat som kanske är mer nödvändigt. Alltså fick avundsjukan frodas i takt med gräset och grannen fick i lugn och ro ha den vackraste gräsmattan. Det går inte att motivera en större utgift hur lätt som helst.

Med åren blir man kravligare, en dag började ett knä protestera mot gräsklipparpåskjutning, inte minst i sluttning. Det blev att inse att jobbet fick delas upp på flera dagar, vilket kändes så där när plätten inte är av särskilt stort format.
Till slut fick avundsjukan säga sitt. Nu får Stig göra jobbet. Namnet fick denna grå apparat snabbt av min lagvigda som av någon anledning tyckte att det passade. Jag ska inte säga varför. Men det är tydligen så att alla slika apparater får ett namn. Varför vet jag inte. Installatörens egen heter Sixten.

Stig gör ett förträffligt jobb, men behöver bara jobba mellan 10.00 och 16.00 och inte alla dagar. Dessutom tar Stig rast lite då och då, sådär en timme i taget, samt semester under minst sju månader. Det må han dock vara värd. Om något år har jag säkert lika fin gräsmatta som grannen. Och avundsjukan är botad, fast jag skyller på mitt knä.
Men på något sätt verkar det fel. Har man en proletär bakgrund och hjälpligt kan sjunga med i Internationalen och Hoola Bandoolas låtar så känns det fel på något sätt. Det blir till att ta en folköl och fundera på saken.

Lennart Götesson