Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiko Per inviger årets Slånkvicku i By

I år blir Slånkvicku tio dagar, invigningen sker redan fredag 22 juli med konsert av Stiko Per. Sedan rullar det bara på med konst, musik, äventyr, marknad, loppisar och en mängd andra arrangemang.

Natur- och kulturvecka kallar styrgruppen Slånkvicku för att förklara för de oinvigda. Slånkvicku är den veckan man kan slå dank, när höskörden är bärgad och höstarbetet inte har börjat. Då ska man passa på att ha roligt.

Det började 2000 och Slånkvicku engagerar numer i stort sett alla som bor i södra delarna av By socken. Byar, föreningar och enskilda arrangerar programpunkter. Det har blivit en stor hemvändarvecka, där man träffar folk och tar del av det stora utbudet.

I år deltar ett 40- tal arrangörer. Varje år tillkommer nya och andra väljer att göra uppehåll något år. Stora publikdragare finns kvar som marknaden med loppis i Nilses lagård, läsarsångerna i Vadsbro missionshus , familjerally, traktorrace och mycket mer.

– Konst och kulturdelen har växt rejält, konstaterar Ulf Berg som sitter i styrgruppen för By Slånkvicku.

– Det är en av orsakerna till att invigningen flyttas till fredag kväll. Konstrundan på lördag har blivit ett publikdragande inslag som styrgruppen vill ha in under Slånkvicku.

– Det andra skälet är att vi haft bra invigningstalare men haft svårt att få publik, säger Ulf Berg. Vi tror att Stiko Per kan dra folk. Vi har sponsorer, så vi klarar fritt inträde, men kommer att ta upp frivillig kollekt till något välgörande ändamål.

Att lägga konserten i kyrkan är naturligt eftersom församlingen hela tiden varit väldigt aktiv under Slånkvicku.

Konstrundan på lördag har bara ett år på nacken men har vuxit rejält. Invigningen sker på HIP-gården och på Tallåsen intill finns konstinstallationer. På sju andra platser håller konstnärer med gästutställare öppet.

– Vi har en del nya med, berättar Anki Hansson som är en av konstnärerna.

Hon har också moderniserat Slånkvickus hemsida: http://www.slankvicku.se/

Styrgruppen har arbetat sedan i september, i år med fler nya ledamöter.

Ordförande är Myra Windahl, som tillsammans med sin familj flyttat till Smedsbo herrgård. Där blir det afternoon tea, under Slånkvicku, men man måste beställa bord.

Söndag är Sockengillets dag på By hembygdsgård. Där kommer bland annat Årets Bybo att presenteras.

Många konstnärer och hantverkare har öppna ateljéer under hela veckan.

I kyrkan kan man under vecka delta i lunchbön med musik, titta på barnteatern bestiga kyrktornet. På onsdag blir det drop-in-vigsel och dop. På torsdag konsert med Lisboa Projekt, på fredag med Bluegrass Band.

Alla dagar under Slånkvicku har stort utbud av blandade arrangemang.

Om jag bara kan komma på ett arrangemang vad ska jag välja?

– Läsarsånger på måndag, tipsar Ulf Berg.

– Konstrundan på lördag, säger Anki Hansson.

– LRF-dagen på torsdag med många aktiviteter för barnen, säger Pär Windahl.