Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendieregn över duktiga studenter

Ljungbergsfonden delade i torsdags ut närmare 600 000 kronor fördelade på 21 stipendier. Två blivande doktorander får vardera 100 000 kronor medan övriga vid dokumenterat påbörjade Universitets- och Högskolestudier erhåller 20 000 kronor vardera. Även ett teknikstipendium på 10 000 kronor delades ut till fyra elever vid ABB Industri

Annons

Stipendierna fördelas på gymnasieungdomar i Falun, Borlänge och Gävle som ämnar läsa vidare på högskola eller universitet. Dessutom utdelas två doktorandstipendium till Stockholms Universitet samt Ung Företagsamhets Teknikstipendium.

Följande elever från Lugnetgymnasiet i Falun med inriktning Natur: Maria Bjerned, Elin Olivecrona, Anna Sundell, Marcus Eriksson, Christine Larshans och Jakob Nyberg.

Med inriktning Teknik: Daniel Bond och Martin Andersson

Från Soltorgsgymnasiet i Borlänge med inriktning Natur: Alice Graf Brolund, Arvid Birgersson, Ella Johnston, David Bengtsson och Elan Khalaf.

Stipendiet tilldelas elever med en kombination av excellenta studieresultat, samt vara ett föredöme för andra. Summan skall uppfattas som en morot för fortsatta studier.

Även ett teknikstipendium på vardera 10 000 kronor delades ut till fyra elever vid ABB Industrigymnasium i Västerås i samabete med Ung Företagsamhet.

– Det här är en uppmuntran som visar att mitt skolarbete har lönat sig, säger Marcus Poroli Eriksson, Falun. Jag har tagit ett sabbatsår och arbetar. Men jag satsar på antingen att utbilda mig till läkare eller civilingenjör.

– Stipendiet känns som ett jättestöd i ryggen, säger Alice Graf Brolund, Borlänge. Jag arbetar för tillfället men försöker forma mina studieplaner. Teknisk fysik vid Uppsala Universitet kommer det nog att bli inom kort.

Erik Johan Ljungberg - bruksdisponent och chef för Stora Kopparberg 1875- 1913 förstod tidigt att "Kunskap är framtid" då han för drygt 100 år sedan startade yrkesskolor och husmodersskolor som kom att bli grunden till det som i dag kallas Ljungbergsfonden.

Annons