Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd kampen mot mödradödligheten

Den Internationella kvinnodagen i Falun får ett internationellt perspektiv. RFSU Dalarna genomför en barnvagnsmarsch mot mödradödlighet.
Varje år dör 1000 kvinnor genom bristande mödravård och osäkra aborter.

Den här barnvagnsmarschen går under namnet Unite for women. Runt om i världen är graviditet och abort förenat med livsfara. Det är frågor som nu aktualiseras genom RFSU:s barnvagnsmarsch på Internationella kvinnodagen.
- Vi tar upp fyra viktiga frågor, säger Stina Lindholm och nämner mödravård, osäkra aborter, sexualundervisning och preventivmedel.
Hon blev ordförande i RFSU Dalarna för två år sedan.
- Syftet är att uppmärksamma människor på att mödradödligheten måste stoppas, säger hon.
Mer pengar behövs till preventivmedel, tillgång till säkrare aborter, sexualupplysning och förlossningsvård.
- Kvinnor måste kunna bestämma över sin egen kropp och sexualitet, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.
Förra året marscherade 600 personer i Stockholm. I år rullar barnvgnsmarschen vidare genom 17 andra städer, däribland Falun.
- Vi samlas på Stora Torget klockan 12.00 den 8 mars, säger Stina Lindholm innan man går Åsgatan, Holmgatan och tillbaka till Stora Torget för kaffe och kaka.
Alla deltagare med barnvagn får även ett regnskydd designat av Stina Wirsén.
- Att stoppa mödradödligheten är jätteviktigt och nyckeln till att lösa fattigdomen. Det handlar inte bara om lidande och att barn blir moderlösa. När en mamma dör påverkar det samhället på många plan, säger Stina Lindholm och hälsar alla välkomna.
I Stockholm kommer Birgitta Olsson att få en lista med krav som RFSU kräver. I Falun sker en namninsamling som senare sänds till Stockholm.
ROLAND ENGVALL