Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet för SD i Dalarna är som snittet i riket

4/12 kom Statistiska centralbyrån, Scb, med sin undersökning om väljarnas partisympatier. Den var så omfattande att den går att brytas ned i mindre delar. En är länen. Av de cirka 5 300 som uppgett partisympati var 99 från Dalarna.

Utifrån det kunde partiernas väljarstöd anges. Men med ett så litet urval blir felmarginalerna stora. Dessutom skiljer sig de råsiffror som erhålls i undergrupperna, rörande exempelvis länen, från det redovisade resultatet.

När undersökningar görs erhåller de som mäter en skevhet i resultaten. Det kan bero på flera saker. Vanligen erhålls för många svar från vissa partiers sympatisörer och för lite från andra.
Socialdemokraterna och det största borgerliga partiet brukar bli överrepresenterade i mätningar som den Scb gjort. Ett parti som Sverigedemokraterna (SD) brukar bli underrepresenterat. Det vet de som mäter. De korrigerar därför sina resultat.

SD fick i råsiffrorna 6,8 procent. Men partiet redovisades för 9,3 i justerade resultatet. Det gällde på riksplanet.
För undergrupperna går det inte att ange vad korrigeringen skulle bli. Det går bara att anta att ett parti som SD har lite mer stöd än vad som anges. Och omvänt har partier som S och M lite grann mindre stöd. För övriga partier skiljer inte lika mycket och de är även ganska små. Exempelvis FP och MP ligger nära sina korrigerade siffror i råsiffrorna.

För Dalarna angav medierna det stöd enligt råsiffrorna som partierna uppmätts till. För SD var det 6,5 procent.
Dalarnas Tidningars Mora Tidning skrev 6/12 på nyhetsplats: ”SD i Dalarna har ett betydligt svagare väljarstöd än i riket, 9,3 i riket mot 6,5 här”. Men det är en felaktig slutsats.
Dalarnas 6,5 procent för SD ligger nära rikets råsiffra på 6,8 procent. Troligen har SD ungefär samma väljarstöd i Dalarna som rikssnittets 9,3 procent.
För det talar även att SD i valet 2010 fick högre stöd i Dalarna än i riket, nästan sju procent mot rikets 5,7 procent.
I övrigt finns även felmarginaler. Exempelvis Folkpartiet fick 0,9 procent i Dalarna. Troligen har partiet högre stöd än så. I valet 2010 hade FP 4,9 procent i Dalarna.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se