Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för Törnholn

Beslutet att avsätta investeringsmedel för ombyggnationen av Törnholn till trygghetsbostäder blev ett nederlag för C och S. 14 ledamöter fick igenom att ärendet återremitteras. Beslutet kom efter att ärendet varit uppe för debatt i tre timmar.

Ärendet började något ovanligt då Ingegerd Kull Hanses (M) fick gå upp och föredra M:s remissyrkande. Det fick Ann-Gret Olsson (S) att reagera på att den gängse ordningen inte följdes, det vill säga att tjänstemän föredrar ärendet innan debatt och yrkanden.
Därefter fick sektionschef Aina Gustavsson och konsult Gunnar Johansson som tagit fram ritningarna för Törnholn gå upp i talarstolen och föredra ärendet. Hon berättade om bland annat vikten av arbetsmiljön förbättras.
– Jag uppmanar er till att inte stanna upp med denna utveckling, sade Aina Gustavsson till fullmäktiges ledamöter.

Den ursprungliga tidsplanen var upphandling och utflyttning skulle påbörjas under april och maj och att lägenheterna skulle vara klara för inflyttning februari 2014.
Flera av dem som stödde kommunstyrelsens, KS, förslag påpekade att det inte fanns tid att slösa.
– Om kommun gör halt nu så är jag rädd för att luften går ur. Jag vill att vi tar ansvar för att arbetet ska få fortsätta. Om vi diskuterar med varandra i stället för via tidningarna så ska det gå att lösa, sade Anki Enevoldsen (C).

Cecilia Sundin frågade om ledamöterna var beredda på konsekvenserna. Eftersom att tjänstemän och personal väntar på att få sätta i gång. Hon jämförde med den långbänk som ombyggnationen av Mockfjärdsskolan hamnade i.
Kommunalråd Sofia Jarl (C) berättade hur arbetet med inriktningsbeslutet för äldreomsorgsstrukturen gick till. Hur partierna gavs tillfälle att yttra sig och komma överens inbördes om beslutet och hur det efter ett år ledde till ett enigt KS beslut i höstas.

Debatten som från början handlade om Törnholn kom att mer och mer att handla om inriktningsbeslutet för äldreomsorgen.
– Ett av de största beslut som vi tar i modern tid. Det har en jättestor betydelse för att det finns människor som behöver demensplatser som inte får. Vi har också Sveriges femte dyraste äldreomsorg. Vi lever inte upp till arbetsmiljöverkets krav, sade Sofia Jarl.
Hon fick mothugg av Bengt-Ola Ryttar (S) som gick till attack mot henne och kommunen.
– Jag har tappat tilliten till Gagnefs kommun. I fråga efter fråga har jag blivit lurad. Som till exempel om biblioteket i Kyrkbyn så sade man att lagen var tvingande. Här står det i utredningen att Gagnefsgården ska rivas. Jag var så enfaldig att jag litade på det och röstade ja. Det var ingen utredning utan ett tyckande.
– Den här hanteringen såg ut som att det skulle gå att genomföra i enighet. Du har misslyckats med det. Du rodde inte ekan ända in till stranden. Det här har splittrat de två största partierna och det är inget bra, sade Bengt-Ola Ryttar och syftade på Sofia Jarl.

Efter nästan tre timmar sedan ärendet började gick det till votering. 14 ledamöter röstade för återremiss. Det var de mindre partierna: M, FP, MP, KD samt Jaak Kerstell (C) och Bengt-Ola Ryttar, Anne-Christine Carlsson (S) och Ingvar Hagberg (S).

Seth Jansson