Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för trygghetsboende

Planerna på ett trygghetsboende för äldre strandade när fastighetsbolagets vd fick sparken.

Vd:n gjorde slut på pengarna. Därmed riskerar kommunen också att missa bidrag från Boverket.

Bo Lindahl är ordförande för PRO i Rättvik. Han har suttit i den arbetsgrupp som gjort en förstudie inför bygget av trygghetsboende för äldre i Rättvik.
Men nu har det tagit stopp.
– Det händer ingenting. Fastighetsbolaget är i kris. Det fattas pengar, säger Bo Lindahl.

PRO skulle helst vilja ha småhus på Prästskogsvallen, hus med uteplats som de som revs vid Enådal. Det verkar inte vara möjligt, eftersom byggkostnaderna måste hållas nere.
– De säger att det inte är genomförbart. Det måste vara minst tre våningar och en gemensam kalkyl för kommunerna om färdiga husenheter, säger Bo Lindahl.
Tanken var att Rättvik skulle göra en gemensam upphandling med Leksand och Gagnef. Arbetsgruppen gjorde studiebesök på trygghetsboenden i Säter och Hedemora för att få en bild av hur det fungerar med gemensamma lokaler och möjlighet att äta tillsammans.

I arbetsgruppen ingår också den andra pensionärsorganisationen SPF samt kommunarkitekten Birgitta Johansson.
– Fastighetsbolaget var initiativtagare till arbetsgruppen. Många är intresserade men nu finns det inga utsikter att det fortsätter. Det strandar på att fastighetsbolaget hade en helt annan ekonomi då än nu, säger Birgitta Johansson.
Att arbetet med trygghetsboendet stannat av innebär bland annat att kommunen kan missa möjligheten att få bidrag från Boverket till äldrebo-städerna.
Arbetsgruppen startades före vd:ns anställning i sju månader. Under den tiden gjorde han upphandlingar för 70 miljoner och orsakade ett underskott på 13 miljoner.

Rikskriminalen har startat en förundersökning om misstänkt korruption efter en anmälan från kommunhus styrelseordförande, kommunalrådet Anette Risbeck.
Sedan serviceboendet på Knekten upphörde har frågan om ett trygghetsboende för äldre diskuterats.
Med målet att ingå i Trästadsprojeket, bygga i trä, göra gemensamma upphandlingar och få 25-procentiga bidrag från Boverket så startade arbetsgruppen sin förstudie med enkäter och studiebesök.
– Vi har diskuterat olika alternativ för trygghetsboende i arbetsgruppen, bland annat Garvaren och Björken. Det slutade med en träff hos vd:n som fick sluta, säger Birgitta Johansson.
För hennes del tog det slut då.
– Mitt uppdrag var aldrig att gå vidare, säger Birgitta Johansson.

Kommunalrådet Anette Risbeck, C kan inte svara på hur tidsplanen ser ut för bygget av trygghetsboende i Rättvik.
– Det är högst aktuellt. Vi ska ha ett möte i dag, säger hon.
Anette Risbeck vill inte avslöja vem hon ska träffa för att diskutera trygghetsboendet.
Hon håller med om att fastighetsbolagets dåliga ekonomi sätter käppar i hjulen.
– Det är helt rätt att bolaget har ekonomiska svårigheter, säger hon.

Birgit Nilses Gröndahl