Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp i Tolvåsspåret

Allt talar för att stora delar av Tolvåsspåret på Lerdalsberget stängs i vinter. Mark­ägarna har fått nog av olovlig åverkan och bristande kommunikation med föreningen Tolvåsspårets vänner som sköter spåret. Flera skogsägare har planterat ny skog i spåret.

Känslorna svallar i skogarna på Lerdalsberget. Positionerna är låsta mellan Tolvåsspårets vänner och flera skogsägare i området som DD talat med. De senaste veckorna har motsättningarna trappats upp då okända personer vid flera tillfällen ryckt upp plantor som satts ut i spåret. Sabotaget har anmälts till polisen.

Bakgrunden är att spåret har breddats, dränerats och dragits om vid flera tillfällen på ett sätt som skogsägarna aldrig blivit informerade om. De har bara kunnat se på hur deras skogsinnehav krympt. DD har ringt runt till flera skogsägare och fått samma svar överallt: Någon gång måste vi få säga ifrån. Tolvåsspårets vänner har missförstått allemansrätten. Föreningen har gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande.
DD har studerat kartor över området. Det framgår tydligt att flera skogsägare fått sin mark kraftigt utnyttjad. På flera ställen utgör spårområdet nära 40 procent av hela skogsskiftet. För många skogsägare betyder det att marken i det närmaste blivit värdelös och att det är ren förlust att gå in med skogsmaskiner och försöka bruka det. Många menar att delar av deras pensionsförsäkring gått upp i rök.

På Rättviks kommun är man minst sagt bekymrad över läget. Tolvåsspåret är ett av de populäraste och snösäkraste skidspåren i hela Siljansområdet. Skidåkare kommer från hela Mellansverige för att träna inför Vasaloppet. Spåret har också använts av kommunen som viktigt PR-argument för att få till ett Camp Norway i Rättvik inför skid-VM i Falun.
Problemet är att det inte finns några skriftliga avtal kring spåret berättar en medarbetare på kommunen med insyn i ärendet. Att skogsägarna planterar ny skog förvånar inte. Skog måste återplanteras, på den punkten är skogsvårdslagen mer än tydlig, säger medarbetaren.

Åke Norlén är ordförande i föreningen Tolvåsspårets vänner. Han tror att frågan kan lösas.
– Jag fattar inte vad detta har med allemansrätten att göra. Vi går på ett 12 år gammalt muntligt avtal som togs fram när spåret gjordes i ordning.
– Det är fem, sex skogsägare som inte vill vara med längre. Vi får jobba framåt. Vi får dra om slingan på mark där skogsägarna är positiva till Tolvåsspåret, säger Åke Norlén.

Lars Björklund är chef på kommunens fritidskontor. Han berättar om ett möte med ett 30-tal berörda markägare i Gärde bystuga i somras.
– Visst är frågan infekterad. Jag tycker ändå att stämningen var god på mötet i bystugan.
– Jag hoppas verkligen att det går att komma fram till en lösning, avslutar Lars Björklund.

Mats Rönnblad