Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa vapenindustrin!

Folk och Försvar i Sälen inleddes på söndagen. Där möts samhällets toppar. De bildar ett kotteri med mer gemensamt med varandra än med övriga samhället. Försvarsindustrin är stark i kotteriet och gynnar sina, snarare än Sveriges, intressen

Det är dags för årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen. Syftet med Folk och Försvar har varit att förena det svenska samhället. Det är bra. Men risken är att de som möts i Sälen har mer gemensamt med varandra än med övriga samhället.

Risken är hög att de utvecklar ett kotteri, ett etablissemang. Ett etablissemang medger sällan att det utgör ett sådant.

Visst finns avvikande åsikter bland de som möts i Sälen. Men det finns en mittfåra och röster utanför den marginaliseras lätt. Mittfårans placering kan variera lite grann. Men karaktären av beständighet är framträdande.

Vad gäller beständighet är det militärindustriella komplexet dominerande. Försvarsindustrin har sedan andra världskriget kopplat ett starkt grepp och pressar ut beställningspengar från skattebetalarna till vapensystem som har större eller mindre betydelse för försvaret av Sverige. Att mätta detta komplex behov av pengar har blivit en ofrivillig huvuduppgift för statsmakten.

Det försvarsindustriella komplexets intressen sammanfaller ibland med vad som objektivt sett är Sveriges försvarsintressen. Men ofta, och oftare efter kalla krigets slut, sammanfaller de inte. Försvarsindustrin är stark, ekonomiskt och med kontakter till politiker, officerare, statsförvaltning med flera på försvarsområdet.

Konferenser som Folk och Försvar bidrar till att de goda kontakterna upprätthålls. Det är svårt för utmanare av rådande ordning, med dominerande kotteri mellan politiker, officerare, statstjänstemän och vapenindustri, att göra sig gällande annat än marginellt.

En stor del av mediernas representanter, som borde vara granskare av försvarskotteriet, blir en del av det eftersom de är beroende av dess välvilja för att få nyhetstips och information.

Inför Sälenkonferensens start på söndagen kommer utspel och nyheter. En av de senare gäller en mätning av Ipsos i Dagens Nyheter om svenskarnas förtroende för försvaret, vilket är lågt. En annan var om återinförd värnplikt, även för kvinnor, vilket många är för.

I rökridåerna som sprids i samband med Folk och Försvar gäller det inte att tappa målet ur sikte. Och det är att besvara frågan vad Sverige behöver för sorts försvar.

Svaret på frågan är ett försvar med stort antal soldater för att försvara vårt lands stora yta. Det kräver en återinförd värnplikt.

Sverige bör fortsatt vara alliansfritt, för att minska säkerhetspolitiska spänningen i närområdet. Men oavsett om landet är alliansfritt eller går med i Nato är en stor, bra utrustad och beväpnad armé viktigast. Avancerade stridsflygplan är det minst viktiga om Sverige går med i Nato, det kan andra länder bidra med.

Det militärindustriella komplexet prioriterar att staten köper deras varor och tjänster. Centralaste aktören är flyg-Saab och dess senaste produkt Jas modell E/F. Den ska säljas till Sverige, liksom avancerade ubåtar och annat från denna industri. Det kommer att ta nästan alla resurser. Väldigt lite blir kvar till en stor, bra beväpnad och utrustad armé, som landet är mest i behov av.