Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro efter matsalsbeslut

Flera dagar innan riskanalysen var gjord hade politikerna bestämt sig för hur man skulle lösa matsalsproblemet för Åkerö skolas elever.
Detta har väckt starka känslor hos personal och sjukvårdsansvariga vid särskilda boendet på Edshult dit barnen går för att äta.

Redan i dag är det trångt och rörigt när Åkerö skolas elever ska äta lunch i Edshults matsal. Och värre lär det bli i höst då ytterligare 100 elever ska få plats i och med att Insjöns skolas högstadium flyttas till Åkerö.

Rörigt som sagt för eleverna – men skolans matsalsproblem drabbar även Edshults verksamhet. En verksamhet som från och med i vår är centrum för all form av demensvård i kommunal verksamhet – både för fast boende och dagverksamhet.
För en och en halv vecka sedan, den 25 mars, var det meningen att avdelningschef, enhetschefer, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), demenssjuksköterska, representant från anhörigstöd och facket kommunal samt en undersköterska skulle göra en riskbedömning och en handlingsplan inför de kommande förändringarna.
Men redan den 22 mars fick de via pressen reda på att politikerna fattat sitt beslut – utan deras medverkan.
”Hur kan beslut redan vara tagna och dessutom ut till media när vi ska göra en riskanalys på måndag?” skriver demenssjuksköterskan och en av de tre omvårdnadsansvariga sjuksköterskorna i en brev till ansvariga chefer.

Vidare konstaterar de att det arbetssätt man arbetar efter i dag – BPSD/Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, som bland annat innebär att de demenssjuka får hjälpa till med olika dagliga sysslor – inte kommer att fungera då miljön ändras allt för mycket.
Det betyder att man inte kan jobba efter de nationella riktlinjerna för demenssjukdom vilket ger sämre vårdkvalité.
Brevskrivarna påpekar också att detta i en förlängning kan innebära att kommunen tvingas köpa dyra vårdplatser på annat håll.
Och Agneta Ivåker, sektorschef för vård och omsorg, förstår personalens oro och upprördhet.
– Jag förstår reaktionerna. Det var väldigt olyckligt att beslutet meddelades innan vi fått information om det.

Känner ni er överkörda av politikerna?
– Vi tjänstemän får rätta oss efter de besluten som fattas och göra det bästa av situationen.

Men hur känns det att politikerna inte inväntade ert riskbedömningsmöte?
– De flesta konsekvenserna var redan presenterade sen tidigare så det var inga direkta nyheter, men det är väl ingen hemlighet att vi inte tycker att det man beslutat är optimalt för vår verksamhet.

Annki Hällberg/DT