Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro för att deltidsbrandkårerna krymper

Planerna på att minska bemanningen i Räddningstjänsten Dala Mitts deltidsbrandkårer väcker farhågor hos många.
– Vi har en oro för våra män, fruar och barn, att de inte ska komma hem från jobbet, säger Camilla Sparring som skapat nätverket Rör inte våra deltidsbrandmän.

Anhöriga till deltidsbrandmännen står bakom nätverket. På tisdagen ordnade nätverket en hearing om räddningstjänstens framtid tillsammans med facket Brandmännens Riksförbund.
Företrädare för räddningstjänstens direktion, kommuner, politiska partier, landsting och polisen medverkade.
Camilla Sparring undrar hur en styrka på tre brandmän ska klara av allt vid en brand, från att klippa upp tak till att stoppa trafiken.

Bakgrunden är sparkrav på drygt tre miljoner som krävs av Räddningstjänsten Dala Mitt. Bland de sparförslag som direktionen har lagt så finns bantning av deltidsbrandkårerna i Enviken, Grycksbo, Borlänge och Säter.
– 3,6 miljoner är en väldigt fjuttig summa att bråka om. Det finns 125 000 personer i området Dala Mitt. Det ger en siffra på 28:40 på ett mänskligt liv. Man blir otroligt uttröttad av att ha den här diskussionen år efter år, inledde Camilla Sparring paneldebatten.
– Är det inte viktigt att vi har livräddande insatser?

I panelen satt Abbe Ronsten (S), från räddningstjänstens direktion och kommunalråd i Säter och Jonny Gahnshag (S) kommunalråd i Falun. Bägge två gjorde klart att inga mer pengar var att vänta för att slippa besparingen.
– Det är inte så enkelt att man lägger till nya pengar. Pengarna räcker aldrig och då gäller det att prioritera, sa Gahnshag.
Abbe Ronsten påpekade att räddningstjänsten får en uppräkning på 1,5 procent, mer än många andra verksamheter.
– Vi lägger 100 miljoner för att vi tycker det här är viktigt. Han förklarade att direktionen beslutat om en lista med besparingar som ytterst omfattar tre miljoner. Förändringar i deltidsstyrkorna står längst ned på listan.
– Verkställigheten är avhängig av hur långt vi kommer i andra besparingar. Om fastigheter ligger vi i dialog med kommunerna. Vi har hittat sparbeting på 1,5 miljoner så det är 1,5 miljoner kvar.
Länsstyrelsen har skrivit ett yttrande som kan påverka hur besparingarna görs.
Den 9 oktober ska räddningstjänstens direktion besluta om besparingen. Den ska även behandlas av ägarkommunernas fullmäktige.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se