Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor stark = bondlurk

IPA-öl. det är trenden just nu.
Folk säger gärna att de gillar IPA (Indian pale ale) för att ”hänga med”, eller, det är i alla fall min fördom.

Egentligen är det inget nytt. IPA-öl har faktiskt funnits sen 1700-talet. Men det är nu populariteten börjar gå till överdrift. Åtminstone har överdriften kommit till storstan.

Jag var i Stockholm förra veckan och blev inlurad på ett nytt öl-hak, Brewdog. En massa grabbar i 25-årsåldern, svaga för trender, trängdes å det grövsta. De flesta i personalen bakom bardisken pratade engelska och hade trånga t-shirts med korta ärmar.

Varför det var så trångt på just detta öl-hak? Jo, de serverar bara IPA och andra dyra ölsorter som du inte hittar på systemet i Djurås.

De hade till och med en tavla på väggen med bild på ett vanligt ölglas, och med texten ”Stor stark R.I.P.”. På bardisken fanns lappar som tydligt talade om att man kunde gå därifrån ifall man tänkte fråga efter en Mariestads, Falcon, Pripps eller liknande.
Ni fattar. Här dricker man bara dyr öl med färgglada etiketter. Du är en bondlurk om du vill ha en stor stark.

Och det är precis här det blir fånigt.

Alltså, missförstå mig rätt, du får dricka IPA och tycka att det är det godaste du druckit. Alla får stoppa vad de vill i munnen, smaken är som baken. Men när det blir ”coolt” att gilla en viss sorts öl, då blinkar min töntvarningslampa.

Egentligen är det ju bara att gratulera Brewdog, de har hittat ett koncept som funkar. Det märkliga ligger snarare i det faktum att de lyckas locka tio gånger så många gäster som en vanlig kvarterskrog, bara genom att INTE servera en viss typ av öl.
Det är trendkänslighet på hög nivå.

...Om ni inte känner till IPA så är det kortfattat ett överjäst öl som ursprungligen uppkom i England i slutet 1700-talet, i samband med landets utökade handel med Indien. På grund av den långa seglatsen tillsattes mer humle så att ölet skulle klara hela resan. IPA är ofta beskt och har smak av citrus, vilket passade bra i Indiens heta klimat.

Magnus Lindblom på Systembolagets inköpsavdelning spår att Black IPA, som kan liknas vid en porter, kommer att bli nästa stora grej. Så ni vet.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se