Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor tvist i galleria

Det har skurit sig rejält mellan kaféägaren Johanssons bageri och Avesta gallerias fastighetsägare, Sundh center.
Efter att målet avgjorts i tingsrätten en vända, har båda parterna nu överklagat till hovrätten.

Striden tog fart redan förra året vid bygget av den nya rulltrappan ner till Intersport. Det var nämligen då som det mindre kaféet i gallerians mitt fick vika ge sig och ge upp en del av sina sittplatser till följd av den nya byggnationen.
– Vi hade ett avtal där han var medveten om detta, hävdar Stefan Sundh som är ägare till fastighetsbolaget Sundh center, som i sin tur äger Avesta galleria.

Efter en större tvist mellan parterna, så avgjorde Falu tingsrätt målet i maj i år. Där ansåg man att Sundhs fastigheter hade gjort sig skyldiga till bland annat kontraktsbrott, men även att bolaget skulle ersätta kaféet för den förlorade inkomsten.
– Den kompensationen var vi med på och det erbjöd vi oss att göra redan innan tingsätten beslutade det, säger Stefan Sundh.
Kaféets ägare, Bertil Björk, har vid flertalet tillfällen hävdat att byggnationen kostat honom flera sittplatser och att dessa förlorade platser senare har resulterat i minskad omsättning.

Men det råder delade meningar kring det som hänt. Bland annat säger Stefan Sundh att kaféet inte alls förlorat platser, utan att det i stället beror på själva kaféet som sådant att gästerna inte lockas dit.
– Viktigast för oss är att kaféet drivs professionellt, säger Stefan Sundh.

Nu har båda parterna överklagat tingsrättens dom, varav Johansson bageri var först in att lämna in en överklagan. Nu, i Svea hovrätt, vill kaféägaren bland annat att Sundh center ska återställa lokalen till sitt tidigare skick, något som fastighetsägaren själv motsätter sig. De yrkar även på skadestånd för det som hänt den senaste tiden.
Sundh center har även de överklagat beslutet.
I deras överklagan framgår det att de bland annat vill se att Johanssons bageri betalar samtliga rättegångskostnader och att hovrätten följer tingsrättens beslut.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se