Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora åtgärder krävs för att klara budgeten för 2011

Annons

Kultur- och fritidsnämnden drabbas av stora neddragningar inför nästa år. Det framgår av den driftsbudget som nämnden tagit beslut om. Nämndens ordförande Jan Rindberg-Isacsson (V) säger att man nu nått smärtgränsen . För att klara att nå budgetramen har en rad förändringar vidtagits; sänkt föreningsbidrag, kommunala badplatser läggs ned, avgifterna i Vasahallen kommer att höjas och bidrag till fem samlingslokaler slopas.
- Det är hälsoarbete vi sysslar med, säger Rindberg Isacsson.

Kommunfullmäktige har beslutat att kultur- och fritidsnämndens budgetram för 2011 ska uppgå till 21 miljoner kronor. Nämndordförande Jan Rindberg Isacsson (V) säger att det är en rejäl minskning som nämnden fått och att ingen annan nämnd procentuellt fått ett lika stort sparkrav.
För att klara budgetramen har nämnden tagit beslut om en rad åtgärder. Det handlar dels om att sänka kostnaderna men även om att höja förvaltningens intäkter.
- Vi sänker föreningsbidragen med 150000 kronor på grund av minskade verksamheter, säger Rindberg Isacsson.

Kommunala bad läggs ned


Tre kommunala badplatser, Grådö, Rällingen och Munken, kommer att läggas ned. Nämnden öppnar dock upp för att det kan komma utgå skötselbidrag till någon förening som tar på sig ansvaret att sköta badplatserna.
Avgifterna i Vasahallen kommer att höjas. Kultur- och fritidschef Kjell Rosén säger som exempel att ett bad för en vuxen kommer att öka från 57 till 60 kronor, ett halvårskort kommer att höjas från 1255 till 1570 kronor. Även badavgifterna för ungdomar höjs. Dessa höjningar kommer att träda i kraft från årsskiftet.
Det kommer även att bli en höjning på hyran av lokaler, den ökas med 10 kronor per timme.
- Det kommer att ge cirka 50000 kronor i ökade intäkter, säger Rosén.

Krav att höja taxorna


- Vi har ett krav på oss att höja lokaltaxorna, säger han vidare.
Rindberg Isacsson pekar på att när budgetramen lades fram så utgick man i från at kostnaderna kommer att öka med 2,7 procent och att intäkterna ska ökas i motsvarande grad.
Nämnden har även beslutat att fem samlingslokaler inte ska få bidrag. Det är IOGT-NTO:s lokal i Örängarna, Hagalunds i Pershyttan. Österby bygdegård i Rörshyttan, Myckelby bygdegård samt Svinö bygdegård.
- Vi räknar med att spara 50000 kronor säger Rosén.
En ytterligare åtgärd är att man dra sig ur satsningen Info Dalarna och med det kommer man att spara 33000 kronor.
- Det finns så många andra kanaler idag att marknadsföra sig på, Säger Rosén och säger att man fortfarande kommer att vara med i Södra Dalarna Turism och i NEDA, Nedre Dalälvens Intresseförening.

Mindre städning


Genom att lägga ned en elvamannaplan för fotboll på Brunnjöliden kommer en besparing att göras med 40000 kronor och genom minskade kostnader för uppvärming och städning i Vikmanshyttans sporthall nås en besparing på 50000 kronor. Även fritidsgårdarna får känna av den osthyvel modell större som nämnden nu gått fram med, för deras del blir det minskade medel till programverksamheten med 30000 kjronor.
Men det finns även en del utökade kostnader, bland annat finns en beredskap för ökade skötsel av slänterna inom Vasaliden och här har kostnaden beräknats till 30000 kronor och det finns även en ökad kostnad med 15000 kronor för vattenprover vid de kommunal baden.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se