Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora avvikelser i budgeten

Ökade kostnader gör att Socialförvaltningen går minus 5,4 miljoner för 2012.
Tre stycken större avvikelser gör att siffran pekar nedåt där bland annat Sollefteå kommun ingår i budgetsiffrorna.

Annons

De tre större avvikelserna som socialtjänstens förvaltningschef Anders Jacobsson presenterar är försörjningsstöd, underskott till barn- och ungdom samt en faktura från Sollefteå kommun.
– Den fakturan fick vi för att en kvinna som bott i Hedemora skrivit sig i Sollefteå kommun. Vi vet inte om hon fysiskt flyttade dit, men hon skrev sig där i alla fall. Sollefteå har nu fakturerat oss på 1 350 000 kronor i placeringskostnader, säger Jacobsson.

Hedemora och Sollefteå kommun ligger nu i tvist angående ansvaret för placeringskostnaden och en rättslig tvist är att vänta. 900 000 kronor har avsatts för ändamålet.
Socialförvaltningen totala ram för 2012 64,4 miljoner kronor och summan för nettokostnader för 2012 var 69,8 miljoner, vilket ger förvaltningen ett underskott om 5,4 miljoner kronor.
– Vi har bland annat ökade kostnader för lokaler och telefoni. Kostnaden för personal översteg budgeten med 450 000 kronor och försörjningsstödet fick ett underskott om 1 750 000 kronor, säger Jacobsson.
Vuxensektionen har haft fler familjehems- och institutionsplaceringar än vad som från början räknades med vilket medförde ett underskott om 880 020 kronor.
Andra instanser inom socialförvaltningen är människor som befinner sig i kommunen i väntan på asyl där man konstaterar ett plus i budgeten på 50 000 kronor.
Själva flyktingverksamheten gick 719 000 kronor plus under 2012.


Christian Larsen

christian.larsen@daladem.se
”Fakturan fick vi efter att en hedemora- kvinna skrivit sig i Sollefteå”