Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kliniker kan få mer resurser

Landstinget väntas göra ett bättre ekonomiskt resultat än budget i år. Delårsbokslutet pekar på 153 miljoner. Hälso- och sjukvården tyngs fortfarande av ett underskott på 100 miljoner.

– Men det går åt rätt håll, säger Ingalill Persson (S), landstingsråd.
Hon är nöjd med att vårdgarantin för nybesök ska uppfyllas till 90 procent vid nästa månadsskifte. För operationer väntas samma resultat i månadsskiftet därpå.
– Vi har lovat förkorta väntetiderna och vi har lovat att klara vårdgarantin, säger hon.
Det är inom de stora klinikerna som sjukvårdens största problem finns, kirurg-, ortoped-, allmänmedicin och hjärtsjukvården.
– Det kan bli så att vi måste tillföra dem mer resurser 2014, det är tyngre patienter och större inflöde. Det fattas sjuksköterskor och vi har en del vakanser när det gäller läkare.

Landstinget satsar på utbildning för att minska bristen på sjuksköterskor, bland annat uppdragsutbildning. Undersköterskor ska erbjudas vidareutbildning. Mer samarbete ska ske med högskolans distansutbildning. Samarbete med skolor i länet ska öppna upp för prao i grundskolan.
Det som ser ut att rädda landstingets ekonomiska resultat är återbetalning av försäkringspremier, lägre nivå på investeringar än budgeterat, mer i skatter och statsbidrag och överskott på 45 miljoner inom central förvaltning.
Landstingsstyrelsen vill att skatten blir oförändrad nästa år.
– Det är vi helt överens om mellan oss och oppositionen, säger Ingalill Persson.

Sylvia Kjellberg