Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora likheter med julen


I torsdags inleddes den muslimska högtiden ramadan, vilket innebär en månads fastande under dygnets ljusa timmar. Den sociala aktiviteten och konsumtionen ökar, men ramadan handlar lika mycket om att känna solidaritet till människor som inte har råd med mat.

I vanliga fall äter Mohammed Deeq lunch på Dala-Indiskt kök i Borlänge, men nu blir han utan lunch i en månad. Sent på onsdagskvällen siktades nämligen nymånen över Mekka, vilket betyder startskottet för den muslimska högtiden ramadan.
- Visst är man hungrig de första dagarna, men det går fort att komma in i en annan rytm, säger han.
Ramadan är mycket mer än att avstå från mat, dryck och sex under dygnets ljusa timmar. Det handlar om att söka vägledning i livet och att känna solidaritet.
- Om man är rik och kan äta varje dag ska man med jämna mellanrum påminnas om hur det är att inte ha mat, säger Mohammed Deeq.
Mohammed är lärare, författare och tolk på Borlänge kommun. I förra somaliska valet var han en av de tyngsta presidentkandidaterna, men han hoppade av efter att ha insett bristen på demokrati.
- Jag hade ett hopp om att det var folket som styrde, men valet var redan uppgjort, säger han.

Frukost klockan tre

Under hela månaden stiger Mohammed upp klockan 03:00 för att äta frukost, och får sedan varken äta eller dricka förrän efter klockan nio på kvällen.
- Om jag äter bryter jag fastan, men det gör jag även om jag medvetet ljuger eller bråkar med någon, säger han.
Alla troende muslimer fastar under ramadan, men undantag görs för barn, gravida, sjuka och läkare som måste äta och dricka för att klara av sitt arbete.
Högtiden pågår fram till nästa nymåne, då allt avslutas med den så kallade fastebrytarfesten, eid al-fitr på arabiska. Mohammed jämför med den kristna julaftonen. Folk äter gott, byter presenter och besöker varandras hem.

Omsätter en miljard

Även om eid al-fitr är den stora festen, så samlas de troende familjerna kring ett väldukat middagsbord varje kväll under ramadan.
- Det är inte mängden mat som är viktig då, utan mångfallden av vällagade rätter, säger Mohammed.
Organisationen Svensk Handel räknar med att ramadan ökar dagligvaruhandeln i Sverige med ungefär en miljard kronor. Trots det har svenska företagare varit dåliga på att ta till vara på "nya" högtider. Scan kunde exempelvis inte möta efterfrågan på lamm förra året, och har därför lagt ut ett pengatillägg så att lammproducenterna planerar sin slakt efter ramadan.
- Kunskapen ligger till grund för en god integration, konstaterar Mohammed Deeq.

MATTIAS GÖTHBERG