Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbrand tog allt

Värden för ­miljoner förstördes i den brand som utbröts hos IT-Komponenter i Leksand på lördagskvällen. En halvtimme efter larmet var hela byggnaden övertänd och inget gick att rädda.
Släckningsarbetet ­pågick fortfarande vid lunchtid på söndagen.

Annons

Strax före klockan 20 på ­lördagskvällen fick övervakningsbolaget Securitas larm om att det brann hos IT-Komponenter i Leksand.
Cirka 25 minuter senare var brandkårens räddnings­ledare Dennis Nordin på plats.
Då kom ljus rök upp ur en skorsten mitt i byggnaden.
– Sen tog det bara några minuter så slog lågorna ut ur fönstren i mitten av byggnaden och så spred sig ­elden och hela byggnaden blev övertänd, berättar han.

Inga brandmän kunde ta sig in i byggnaden utan allt arbete gick ut på att försöka släcka elden och rädda den dataserver som är något av företagets hjärta.
Brandkåren i Leksand ­hade tio brandmän på plats plus förstärkning med sex brandmän från Rättvik som fanns kvar till midnatt då man fått bukt på de största lågorna.
Släckningsarbetet pågick hela natten och nästan hela söndagen då det hela tiden blossade upp mindre brandhärdar i takt med att innertaket och sågspånsisolering rasade ner.

Vad som orsakat eldsvådan är ännu oklart. Polisens ­tekniker kommer i dag, måndag undersöka vad som kan tänkas ligga bakom.
Det fanns aldrig någon risk för spridning sig då ­närmaste grannen – kommunens Ta till Vara butik – ligger på behörigt avstånd. Däremot fanns en viss oro för de fyrverkerier som ­företaget hade inlåsta i ett brandsäkert rum i källaren – dessa klarade sig dock utan skada. Man tror också att man lyckats rädda den värde­fulla dataservern. Om IT-Komponenters ­lokaler kommer att byggas upp igen på plats är inget som före­taget vill kommentera i nuläget.

Annki Hällberg
annki.hallberg@dt.se