Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storpublik kom till Lugnet

Annons

En grupp norrmän från Grycksbo och en stolt mamma med nerver av stål.Det är några av de 26 000 åskådarna som besökte Svenska skidspelen i helgen.

Totalt 26 000 åskådare besökte Svenska skidspelen. Under fredagens tävlingar tog sig knappt 2 500 personer upp till tävlingarna på Lugnet. På lördagen kom 13 000 och under avslutningen på söndagen kom cirka 10 000 åskådare.
Marja Niininen från Sågmyra hade tillverkat en ny sverigeflagga lagom till världscupsavslutningen. Hon besökte Lugnet tillsammans med familjen för att heja på sin son, landslagsmannen Calle Halfvarsson.

Marja Niininen har tidigare i år besökt VM i Val di Fiemme. Hon säger att publiken där bestod av 90 procent norrmän. Eftersom Sverige är mycket närmare Norge än Italien tror hon att det kommer att komma väldigt mycket norrmän till VM 2015.
– Det måste komma många svenskar så att det inte bara blir rött, vitt och blått, säger hon.

Är du nervös nu när din son ska tävla?
– Nej det är bara roligt. Jag blir inte nervös.

Familjen Grönoset bildade, med sina röd-vit-blå flaggor och kläder, en av få färgklickar på skidstadion. Trots att bröderna Binge, Jonny och Harry är uppvuxna i Grycksbo råder det ingen tvekan om vilket skidlandslag som ligger närmast hjärtat. Förklaringen är att pappan Jan flyttade med familjen från Norge till Grycksbo i början av 1960-talet.
– Han blev draftad av fotbollslaget, säger sönerna.

Familjen enas om att det är få svenska flaggor på Lugnet. Jan Grönoset jämför med VM i Holmenkollen där var och varannan besökare viftade med en norsk flagga. De tror att det kan bli fler röd-vit-blå flaggor än gul-blå på VM.
– Vi norrmän släpper loss lite mer, säger Jan Grönoset.
Jonny Grönoset säger att han har sett fram emot skidspelen i tolv månader. Han har redan nu börjat planera inför VM då han tänker slå upp ett tält vid spåren.
– Jag ska ta ledigt i 14 dagar, säger han.

Det blir inte första gången Jonny Grönoset besöker ett stort mästerskap. Han gjorde en snabb visit på OS i Lillehammer 1994.
– Jag var full i tolv timmar. Jag såg inga tävlingar men det var kul, säger han.
Om det var klent med gult och blått på skidstadion var Amanda och Peter Gunnarfeldt är två undantag. De hade laddat upp med peruker, mössor och tröjor i de svenska färgerna. Hunden Ozzy visade också sitt stöd för skidlandslaget genom att bära en sverigetröja.
– Han blev årets supporter i fjol, säger Peter.

De håller med om att det var dåligt med svenska färger Lugnet. Paret har klätt upp sig de tre senaste skidspelen och planerar att göra det även på VM.
– På VM blir det ännu värre, säger Amanda Gunnarfeldt.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se