Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning på världsunik titanteknik med säte i Mora och Sandviken

– Framtidens konstruktioner måste vara lättare, hålla längre och ge längre friktion. Titan är 40 procent lättare än stål, säger Håkan Alfon, chef för Almi Invest som jobbar med riskkapitalinvesteringar.

Med den nya processen TiSurf blir metallen upp till tre gånger hårdare än hårdkrom, säger han och betonar att den ger en härdning ner i metallen och en yta med låg friktion som är upp till tre gånger hårdare än hårdkrom.  

LÄS MER: Anders Ulfhielm utsedd till årets mentor i Dalarna

– Vi kan se att TiSurf har en tydlig plats inom inte minst inom bil- och flygindustrin. Inom flygindustrin används titan till 50 procent redan i dag. Och bolaget Sentinabay har potential att förändra flera globala marknader, säger Håkan Alfon.

SentinaBay där Peter Östlund är vd kommer från Mora och har sitt säte i Sandviken. Tekniken bygger på mångårig forskning och har testats med goda resultat i svår miljö som i den mänskliga kroppen, i rymden, oljeplattformar, formel 1 racing.

– Tekniken har ytterligare utvecklats och effektiviserats av SentinaBay´s moderbolag NewSoTech AB som har ett team av ingenjörer inom material- och produktionsteknik.

SentinaBay fokuserar på två affärsområden: licensiering av TiSurf och produktion av komponenter i nätverk av underleverantörer.

– Vi har dialog med flera globala aktörer om att bygga upp produktion. Tekniken har en styrka i att redan testas under mycket extrema förhållanden.

Att tekniken får möjlighet att utvecklas i Gävle-Dalaområdet är mycket positivt, säger han.

– En intressant aspekt är att den vanliga sexvärt hårdkrom som används inom industri och i fordon, är ett dåligt miljöval och blir förbjuden att använda inom EU från hösten 2017. TiSurf har överlägsen prestanda inom många områden där man idag använder just hårdkrom. Det går att göra materialbesparande konstruktioner med de nya egenskaperna och få en miljövänlig slutprodukt.

Genom att utnyttja den utprovade teknikens (ytomvandlingens) egenskaper så kan man göra smartare och mer hållbara konstruktioner inom flyg- och fordonsindustrin, säger Peter Östlund som nyligen kommit hem från USA där han besökt Boeing och fordonsindustrin.

Titan är ett av de tio vanligaste grundämnena i jordskorpan. Största producenterna är idag Ryssland, Kina och USA. Efterfrågan och produktionskapacitet av titan har ökat. Priset på titan går på sikt ner med nya energieffektivare produktionsmetoder.

– Den här investeringen ger oss möjlighet att ta vara på och stärka den traditionella kunskapen kring metall- och verkstadsindustrin i Gävle-Dalaområdet. En innovation som har den absoluta spjutspetstekniken inom metallindustrin. Ur mitt perspektiv är det otroligt intressant att vi är med och investerar i ett bolag som kan stanna kvar i regionen så att vi får behålla spjutspetstekniken, säger Håkan Alfon.

LÄS MER NYHETER FRÅN MORA