Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största lärdomen var vikten av samarbete

En person dog, en brännskadades allvarligt, 26 byggnader brann ned, 200 skogsägare drabbades, 69 kommunala räddningstjänster hjälpte till, 120 brandmän jobbade dygnet runt. Den stora skogsbranden i Västmanland har dessutom lämnat efter sig värdefulla lärdomar, in minst om vikten av samarbete.

Mats Jansson är chef för Södra Dalarna räddningstjänstförbund. Där ingår Hedemora, Avesta, Fagersta och Norbergs kommuner.

Han var inbjuden av socialdemokraterna i Grytnäs för att tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare Yngve Mattiasson berätta om branden.

Torsdagen den 31 juli förra året, då en skogsbrand bröt ut söder om Virsbo i i Surhammars kommun gick Mats Jansson på två veckors semester.

– Det var inget märkvärdigt och branden var på betryggande avstånd från våra kommuner, berättade Mats Jansson.

Han berättade hur branden utvecklades dag för dag och timme för timme, visade bilder, kartor och filmer.

Det tog bara några dagar, branden spred sig och Mats Jansson avbröt sin semester.

– Försvarets helikoptrar fick flera gånger lyfta ut brandpersonal som stängdes in av branden, det fanns till och med de som tvingades hoppa i sjöar för att klara sig., berättade Mats Jansson. Det var inte alls ofarligt, men vi hade tur. Det blev inte värre än någon vrickning och lite skärsår. Problemet var att få folk att åka hem och vila, alla ville kämpa vidare.

4 augusti blev den svarta måndagen.

På måndagskväll bedömdes att elden skulle kunna nå Norberg klocka 20.30.

I Norberg förbereddes evakuering, det är 2 mil från Avesta

I Avesta planerade för evakuering söder om Dalälven. Landstingen förberedde en provisorisk avdelning på Avesta lasarett.

Yngve Mattiasson, Avesta kommuns säkerhetssamordnare berättade att kommunen på lördag gick ut med meddelanden i radio. På söndag gick kommunen ut på hemsidan och berättade om branden och att röken kom från Västerdalarna.

Omsorgsförvaltningen gick igenom vilka söder om Dalälven som hade hemtjänst och skulle behöva hjälp. Planen var att flytta dem till säkrare platser

Tisdag förmiddagen hade Yngve Mattiasson en lista på alla Avestabor, var de bor, hur gamla de är.

Information på olika språk gick ut.

– Folk jobbade hela natten, det gick bra, sa Lars Isacsson.

Han berättade att kommunen lärde sig mycket. Organisationen fungerade men informationen till allmänheten borde ha varit snabbare.

Lars Isacsson och Mats Jansson pekade på både på det stora samhällsengagemanget. Många människor arbetade mycket hårt för att hjälpa till.

Slutsatserna är enligt Mats Jansson att det fanns ett omättligt behov av information En plan för evakuering hade varit till hjälp. Samordning behövs av informationsflödet. Man ska använda andra organisationen som FRG, LRF med flera.

Nationellt behövs planer för samordning, vem som gör vad, hur man begär internationell hjälp med mera.