Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort behov av vinterkläder

I Avesta kommun finns över 400 asylsökande som väntar på besked i olika boenden. Många kommer i sommarkläder och är dåligt rustade för svensk vinter.

IFA, Internationella föreningen i Avesta, ser det skriande behovet och ordföranden Anna Nordström gjorde ett upprop på en lokal köp/och säljsida och efterlyste kläder.

En av dem som nappade var Åsa Dahlberg.
– Jag samlade ihop några säckar av egna grejer och åkte till IFA:s lokal, berättar hon. Då förstod jag hur stort behovet var.
På Facebook vände hon sig till sina vänner för att få hjälp.
– Både viljan att skänka och behoven var så stora.

I tre veckor har Åsa tagit emot kläder och skor och sorterat hemma i sitt garage. Hennes Facebookvänner skänkte pengar och Ica gav rabatt så att all barnfamiljer fick blöjor. Ica och Hemköpt skänkte kritor och Stora Enso ritpapper till barnen. Över 120 personer bidrog med lämnade kläder, skor och bland annat kom flera barnvagnar in.
Åsa har avslutat sin insamling men i stället sugits in i IFA:s arbete.
– Jag tänkte sluta efter en vecka, men det gick inte.Hon berättade att när flyktingar frågade efter särskilda storlekar har hon lagt ut önskelistor och nästan alltid fått fram det som behövs.

Anna Norström berättar att det fortfarande behövs vinterkläder och vinterskor till alla, från små ettåringar till vuxna män och kvinnor.
– Den som vill skänka kan lämna in på IFA:s lokal på Malmgatan 32, fram till och med tisdag 3 december. Lokalen är öppen mellan 10 och 12 på vardagar.
Åsa Dahlberg berättar att hon trodde att flyktingarna hade pengar att handla för. Men de asylsökande får mat och husrum av Migrationsverket plus 500 kronor i månaden för vuxna och 300 kronor för barn. Det ska räcka till allt, kläder, skor, blöjor, tvål, hygienartiklar med mera.

IFA arbetar med att ordna studiecirklar i vardagssvenska för de asylsökande, som inte får gå på Svenska för invandrare. IFA hjälper också till med annat.
Just nu kommer många till lokalen på Malmgatan där de hört att man kan få kläder och skor. Asylboenden fylls hela tiden på med nyanlända, många kommer från Syrien. De flesta har bara de kläder de står och går i.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se