Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse hyra på Lisselhagen

Den första december står tredje och sista huset klart vid Lisselhagen efter Tångringsgatan. Hela 40 procent av hyresgästerna kommer från andra orter än Borlänge. En bidragande orsak är troligen Norra Backa nya affärsområde.

Byggandet av Lisselhagen med 110 nya lägenheter är ett storbygge. Första spadtaget togs för precis ett år sedan. Marken är gammal sjöbotten och måste stöttas upp av 110 pelare. Det har också medfört att kostnaderna för bygget blivit något högre.
– Om alla kostnader räknas in handlar det om 28 100 kronor per kvadratmeter. Om enbart själva huset ingår blir kostnaden omkring 20 000 kronor per kvadratmeter, säger Jörgen Olsson, vd i Tunabyggen.
Olle Rigborn är, styrelseordförande i Tunabyggen och beskriver det hela som ett framgångsprojekt.
– Det här är inget dyrt projekt, säger han.
Förutom många som kommer utifrån som nya medborgare i Borlänge finns en del som lämnat sin bostadsrätt eller villa.

När nästan alla lägenheter blivit uthyrda är det ett tecken på att man lyckats. I stället för planerade 20 tomma lägenheter pekar nu allt på ett fåtal.
– Efter första visningen smällde det till, säger Olle Rigborn om uthyrningen.
Han framhåller att det viktiga att folk trivs och är nöjda med sina lägenheter. Många som flyttat in är också nöjda.
Tunabyggen har 6 100 lägenheter. 97 procent av dessa är uthyrda och det är en hög siffra.

Olle Rigborn berättar om kommande satsningar som planeras. Här nämns renoveringar av sammanlagt 1 300 lägenheter på Tjärna Ängar lägenheter som kommer att ske under flera år framåt.
För att få in pengar finns planer att sälja två hus i Kvarnsveden. Det är äldreboendet, Kungsljuset, med 48 lägenheter samt LSS-huset också i Kvarnsveden med 5 lägenheter. I bästa fall kan intäkterna där uppgå till 90 miljoner.
Dessa pengar kommer att användas till Tjärna Ängar samt att bygga småhus och flerbostadshus.

När det gäller småhus finns en tanke att ägarna får köpa huset efter 3-5 år till ett förutbestämt pris. Kontakter med banken ska hållas för att göra det här möjligt. Mellan 20 till 40 hus kan det handla om.
Även flerbostadshus kan komma att byggas. Var dessa hus ska uppföras vill Olle Rigborn inte nämna med tanke på att det kan påverka priset på marken som ska köpas in.
Vad gäller satsningen på Tjärna Ängar har styrelsen beslutat avsätta 60 miljoner kronor årligen till en upprustning av fastigheterna. Arbetet beräknas starta kommande år. Här finns 1 300 lägenheter och området är 40 år gammalt och mycket är nerslitet. Något som görs är att satsa på trygghet och en sådan är att tvättstugor kommer upp i markhöjd. Två nya tvättstugor har redan byggts.
– Vi kommer att träffa hyresgäster och välja ut arkitekter som ska arbeta med området, säger Olle Rigborn.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se