Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort lidande efter stomioperation

En person från Avesta anmäler en felbehandling som lett till allvarliga problem till ­eftervården av ett ­operationssår har gett personen bestående problem och dessutom mycket lidande.

Personen var med om en stomioperation i våras. Hemsjukvården såg till att ta bort stygnen. En sköterska på kirurgmottagningen i Falun hade bestämt att klamrarna, som höll ihop såret under stomin, skulle tas bort i Falun.

Patienten ifrågasatte att de skulle tas bort eftersom såret glipade. Men sköterska försäkrade att det inte var någon fara och tog bort klamrarna. Patienten begärde att såret skulle sys eller tejpas men fick till svar att det inte behövdes.
Redan samma kväll sprack såret. Trots att patienten flera gånger var på återbesök blev beskedet att såret var svårläkt, men läkte bra underifrån.

I sin Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, skriver patienten att effekten blev ett långt brett ärr på magen som efter två månader fortfarande blöder och är ett öppet sår. Det innebar att stomiplattan inte håller tätt och avföring läcker ned i såret och ärret.
Patenten har fått blödningar, tvingas till flera resor till akuten och många extra vårdtimmar.

Läckande avföring har medfört stort psykisk lidande och enligt anmälan riskerar patienten en ny operation i framtiden.
Anmälningen gäller utebliven behandling enligt beprövad erfarenhet vid eftervården av operationssåret och felaktig, otillräcklig vård och behandling vid återbesök för behandling av operationssåret.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se