Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort motstånd mot euron

Statistiska centralbyrån, Scb, mäter regelbundet väljarnas åsikter om ett svenskt införande av euro som valuta. Resultatet av senhöstens mätning kom på onsdagen.

Det visar ett stort, stabilt, motstånd mot EU-valutan. 77 procent är emot att euron införs i vårt land. Det är samma nivå som för ett halvår sedan.

Andelen som är för är så pass låg som 13 procent. Även det är samma nivå som i våras. 10 procent är vet ej.

Så sent som i november 2009 var ungefär lika många för som emot euromedlemskap, drygt 40 procent vardera. Men sedan drog nej ifrån och ja tappade mycket.

Från november 2011 var cirka 80 procent emot euron. Och på den nivån har motståndet legat kvar. Andelen som är för euroanslutning sjönk efter 2009 till en nivå på nedåt tio procent och har legat kvar där sedan dess.

Av partierna är det främst Folkpartiet som har profilerat sig som anhängare av svenskt eurointräde. Men både Moderaterna och Kristdemokraterna är också för euromedlemskap.

I folkomröstningen om EMU 2003 var de flesta i S-ledningen för euromedlemskap. Bara ett fåtal av ministrarna i S-regeringen då var emot euron.

Svenskt eurointräde är inte aktuellt i nuläget, med alla problem som finns i euroområdet och särskilt de sydliga euroländerna. Men egentligen är problemet att ekonomierna är för olika i de länder som är med i valutaunionen EMU.

Tyskland har en (alltför) stark ekonomi och borde ha en egen, starkare valuta med högre styrränta än euron. Och nästan alla andra länder, särskilt de i södra Europa, borde ha en svagare valuta en euron.

Det är bra att Sverige står utanför EMU och fortsätter att göra det.