Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort strömavbrott i Dalarna

En ställverksbrand i Borlänge lamslog stora delar av Dalarna på tisdagensmorgonen.

Tiotusentals hushåll var strömlösa och tågtrafiken stoppades. Efter två timmar slog eld upp igen.

Strömavbrottet orsakades av en transformatorbrand i ett ställverk i Repbäcken utanför Borlänge vid niotiden på tisdag morgon.

Enligt Länsstyrelsen Dalarnas beredskapsenhet var det en 130 kilovoltsledning i Repbäcken som fallerade. Meterhöga lågor slog ut men släcktes snabbt.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det är en transformator som fattat eld av okänd anledning, säger räddningsledaren Jonas Hindsberg.

LÄS MER: Svårt att nå vårdcentraler och tingsrätt

LÄS MER: Strömavbrottet: Reservkraften gick inte igång hos polisen

Två timmar senare började det brinna igen, rapporterar SVT Dalarna Nyheter. Det ska inte ha påverkat strömförsörjningen.

– Vad jag förstod var det samma apparat som fattade eld, men den är bortplockad från elnätet nu, säger Falu Energi och Vattens driftstekniker Jan Östlund.

Efter omkring en timme började strömmen återvända. Bara på elnätsföretaget Ellevio blev omkring 33 000 hushåll i Dalarna utan el. Borlänge Energi hade som mest 9 400 drabbade abonnenter och Falu energi 31 559. Även Dala Energis kunder drabbades.

LÄS MER: Ledare: De måste ta ansvar för det som hänt

Strömavbrottet är det andra stora som inträffar i Dalarna i år. Förra gången det inträffade var i mitten av februari.

LÄS MER: Kommunen: "Strömavbrott stor påverkan på samhället"

LÄS MER: SOS-Alarm nedringda vid strömavbrott

Länsstyrelsen uppger att sju av Dalarnas 15 kommuner drabbades; Falun, Borlänge, Gagnef, Malung-Sälen, Leksand, Mora och Orsa har drabbats. Privatpersoner som DD varit i kontakt med tyder emellertid på att strömmen försvunnit på fler ställen än så.

Tågtrafiken mellan Borlänge och Mora stoppades från 09:30 fram till elvatiden.– Det är den enda störning som vi har fått in, säger Agneta Eklund på Trafikverkets pressjour.

Olika myndigheter tycks ha svårt få kontakt med varandra. Polisen i Borlänge säger att strömavbrottet gjort att polisen där inte har kunnat få kontakt med kommunkationscentralen i polishuset i Falun.

Dala-Demokraten har varit i kontakt med SOS Alarm där Svenne Millberg, produktionsledare, säger:

– 112 har blivit nedringt. Vi kan inte svara på elproblem. Människor ska ringa sin egen elleverantör.

LÄS MER: Strömmen snart tillbaka i Malung

LÄS MER: Ica Maxi fick hålla stängt

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app här.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här.