Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöten storsatsar med Sälens längsta expresslift

Dalarnas bästa skidåkning blir nu ännu bättre. Det när Stöten i Sälen storsatsar på ny expresslift och ett nytt skidområde med fem nya nedfarter.

Byggandet av Sveriges näst längsta expresstolslift, 1700 meter lång, har inletts och till säsongssstarten ska skidgästerna kunna ta sig från Soltorget till toppen.

– Vi tar bort den gamal trestolsliften och flyttar bergstationen. Så det blir ett helt nytt skidområde med 1700 meter långa nedfarter i skiftande svårighetsgrad, förklarar Johan Thorn som är destinationschef på Stöten.

– Det här är den största satsningen i Stöten sedan Vattufjäll byggdes.

Den nya stolliften som nu byggs blir en snabb och tystgående sexstolslift.

– Jag trodde den skulle bli landets längsta, men det är bara att konstatera att Grizzly Express i Björnrike är lite längre, säger Johan.

Särskilt besviken över att det inte blir landets längsta är han inte, betydligt viktigare är att den är sälenfjällens längsta och snabbaste expresslift.

– Vi har haft den här förbättringen på vår önskelista i flera år. Det är skönt att våra ägare nu är beredda att ta den här stora investeringen och i förlängningen även en utbyggnad av snökanonsystemet för att betjäna det nya skidområdet, säger Johan.

Den nya området blir ett helt nytt familjeområde med varierande nedfarter.

Men bakom byggandet av den nya liften stod en tuff motgång.

– Vi hade blivit lovade i ett muntligt förhandsbesked att få ta del av tio procent av kostnaden i investeringsbidrag, som flera andra anläggningar fått. Men vi fick noll kronor. Det hotade ett tag hela projektet. Istället gick våra ägare in och sköt till de tio miljoner kronor som fattades så nu är bygget igång.

I nuläget är det liften som byggs, men inom kort hopas Johan också kunna få beställa en utbyggnad av snökanonsystemet.

– Vi avser att investera 100 miljoner kronor inför nästa säsong och då är det givetvis den nya expressliften som är den enskilt största investeringen. Men vi bygger också 16 nya lägenheter.

För Stöten är det värdefullt att satsa och kunna erbjuda nya nedfarter och den nya liften.

– Vi ser med förväntan frma mot att flygplatsen ska bli klar då vi ligger väldigt bra till för att välkomna gäster som kommer med flyg, säger Johan Thorn.