Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandskyddsreglerna stoppar Anitas stuga

Det krävs en strand för att det ska behövas strandskyddsdispens, men ibland finns inget vatten, bara ett streck på en karta. Då är det kartan som gäller.
– Det här är ju hopplöst. Bäcken är torrlagd, suckar Anita Nääs i Älvdalen som fått avslag på bygglov på en tomt mitt ute i skogen, därför att en bäck är inritad på kartan.

Annons

Storåsen ligger så långt bort det går att komma i Älvdalens kommun, intill det stora myrområdet nordväst om Mångsbodarna.
Där har Anita fått en tomt av sin pappa för att bygga en fritidsstuga. Men i kanten av tomten rinner bäcken Lusån som ett blått streck på kartan.
– I verkligheten är den helt torrlagd sommartid, suckar Anita.

Torrlagd och den smala fåran döljs av tät vegetation, men en bäck är det på kartan. Därför fick Anita avslag på sin bygglovsansökan.
– Det finns en bäck på kartan och då krävs strandskyddsdispens. Länsstyrelsen har avslagit flera liknande ärenden tidigare så vi kan inte bevilja bygglov utan att peka ut området som ett LIS-område med en översiktsplan, säger stadsarkitekt Tomas Johnsson.

Länsstyrelsen har en tolkning som bygger på att det är den topografiska kartan i skala 1:50 000 som styr om strandskydd ska råda.
Däremot har byggnadsnämnden i Älvdalen beviljat ett bygglov för en fastighet i Gördalen.

Där finns det en tydlig bäck som kräver strandskyddsdispens. Det är bara det att mellan bäcken och den aktuella fastigheten finns både en väg och ett garage som gör att bäcken är väl avskilt från huset.
– Där uppfylls också det skäl som talar om ett angeläget intresse för att tillåta huset, säger Tomas Johnsson.
Länsstyrelsen ändrade beslutat om bygglov, som nu överklagats till mark- och miljödomstolen, som under tisdagen kommer att ha besiktning på plats.

– Länsstyrelsens beslut är fullständigt obegripligt och motarbetar byn, suckar Kjell Boggby från Mora, som driver frågan för sin son och hans sambo.
– Vi har ställt dit två hus som vi hoppas få tillstånd att göra klara nu när mark- och miljödomstolen varit på plats.
Det skulle bli så mycket enklare, men blev svårare.

– Även om vi pekar ut områden i kommunens översiktsplan som så kallade LIS-områden så ska frågor om strandskyddsdispenser ändå hanteras av Länsstyrelsen som fortfarande kan säga nej, konstaterar Tomas Johnsson.
Tomas är också kritisk mot att fäbodmiljöer ska behöva hanteras som LIS-områden och behöva pekas ut i översiktsplanen.
– Jag är för en restriktiv hantering av strandskyddsdispenser, men nu är det ofta svårt att lämna en dispens som inte rivs upp av länsstyrelsen, säger Tomas Johnsson.

Nisse Schmidt/DT