Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strebern sålde ut socialismen

Den 5 oktober i år skulle Stig Dagerman ha fyllt 90 år. Jubileet firas genom en samproduktion mellan Riksteatern och Dramaten genom en uppsättning av Stig Dagermans andra drama Streber från 1948.

RecensionStreber av Stig DagermanBearbetning: Olle Jansson, Ninna Tersman Scenografi, ljus, videodesign: SUTODA Kostym: Nina Sandström Musik: Anthony Linell Regi: Olle Jansson Medverkande: Mattias Silvell, Nina Fex, Christopher Wagelin, Emma Mehonic, Rasmus Luthander, Johannes Wanselow, Eva Melander.
Målarsalen, Dramaten i samarbete med Riksteatern.

Pjäsen inköptes då av Folkparkerna och fick sin urpremiär på Bioteatern i Malmö med en ensemble från Malmö Stadsteater, den turnerade sedan landet runt och togs väl emot av kritiken.
Streber sägs ha en verklighetsbakgrund. Liksom de fyra kamraterna i Stig Dagermans pjäs var hans far inblandad i ett likartat experiment, där en grupp arbetskamrater tillsammans startade ett företag för att med likalönsprincip och rättvisa villkor visa på socialismens möjligheter i en kapitalistisk omvärld. Tillsammans driver de fyra en bilverkstad, som på grund av en i gruppens manipulationer inte längre bär sig lika bra som i början.

Ormen i det socialistiska paradiset heter Blom, en man som inser att det finns pengar att tjäna. Han manövrerar och fifflar så att firman plötsligt är konkursmässig trots kamraternas slit. Verkstaden utsätts för egendomliga sabotage och hårdföra krav av leverantörer, men Blom har en lösning. Man säljer verkstaden till den marknadsledande konkurrenten.
Streber är till formen en klassisk moralitet, en slags modern tillämpning av det franskklassiska dramat i Molières tappning, där Blom axlar en tartuffesk mantel, han hycklar idealism men tänker enbart på egen vinning. Han sår split mellan kamraterna, ljuger om firmans räkenskaper, förför sin kamrat Pelles unga dotter genom att bjuda henne på lyxkrogar och presenter samt gör henne till ett redskap för sina intriger.
Genom en lika elegant som smart scenlösning signerad scenografkollektivet SUTODA och en väl genomtänkt nedstrykning har Olle skapat en effektiv och tät föreställning om socialism kontra egen vinning, om solidaritet kontra rutten affärsmoral.

Strebern, det vill säga Blom, en man utan skrupler, spelas stringent av Mattias Silvell. Hans kamrater av Christopher Wagelin som ger gestalt åt John, den trygge ideologen som aldrig vacklar i tron men övertrumfas av sina kamrater, Rasmus Luthander är den unge drömmaren och idealisten som går ett ohyggligt öde till mötes och Johannes Wanselow spelar den alkoholiserade klassförädaren, för säkerhets skull även hemfallen åt spel och lösaktiga fruntimmer. Johns och Bloms fruar spelas båda av Nina Fex, å ena sidan fru Nilsson som ger den grå arbetarhustrun ett ansikte och röst, å den andra den i moraliskt hänseende triumferande fru Blom som tidigt genomskådat makens ränker.
Emma Mehonics spelar den grundlurade unga Emma som vill upp ur dyn men som till sist är den som säger sanningen om Bloms ruttna dubbelspel. Det enda frågetecknet är varför Olle Jansson valt att låta Eva Melander spela Direktören och Falskspelaren, vill han visa att maktbegär och rutten moral är könsneutral?

När den 24-årige syndikalisten Stig Dagerman skrev Streber var den en kritik från vänster av en socialdemokrati som han såg som klavbunden och i ideologiskt hänseende oskadliggjord av kapitalet i samförståndspolitikens namn. 2013 då diskussion om grundläggande politiska idéer är en bristvara, blir pjäsen mera ett drama om svek och ekonomisk vinning, en fråga om personlig moral kontra ideal.
En nog så viktig tolkning när högervindarna blåser snålt och det mesta verkar handla om hårdför realpolitik. Men Streber är en högst njutbar teaterupplevelse, inte minst tack vare Mattias Silvells reptilliknande gestaltning av klättraren och förrädaren Blom.

Lena S. Karlsson