Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om politiker- arovden i Falun

Sänk fasta månadsersättningar för politiker i Falu kommun med 50 procent. Det kräver Kicki Stoor och hennes partikamrater i vänsterpartiet.
”Populism” tycker Christer Falk (S) medan Katarina Gustavsson(KD) reagerar ännu skarpare och anser att politiker är för lågt arvoderade i dag.

– Hur ska vi få in unga i politiken på det här sättet. Att arbeta i demokratins tjänst ska uppvärderas och inte undergrävas, säger hon.
Politiker står i skottgluggen och ska vara tillgängliga. En nämndordförande eller kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) eller ett oppositionsråd ska vara tillgängliga mer eller mindre dygnet runt, säger hon.
– Samtidigt får en politiker vara beredd att ta smällar och hängas ut, säger hon.
– Hur ska unga människor lockas in i politiken på de här villkoren, undrar hon.

En politiker med ett eller flera uppdrag är inte heller alltid populär hos sin arbetsgivare när han eller hon måste ta ledigt från jobbet regelbundet.
Christer Falk har jobbat som lärare.
– Nu är jag pensionär. Och det är först nu jag har ett fast månadsarvode på 40 procent som ordförande i omvårdnadsnämnden, cirka 20 000 kronor i månaden. Om jag räknade ekonomiskt på alla år i politiken skulle det bli en rejäl förlustaffär.
Kicki Stoor betonar att hennes parti inte talar om att sänka mötesarvoden eller ersättning för förlorad arbetstidsförtjänst.
– Det är de fasta månadsarvodena vi talar om.
– Ett politiskt uppdrag är ett hedersamt förtroendeuppdrag från medborgarna till oss politiker, ersättning ska finnas för att ge förutsättningar men inte för att vi ska berika oss, säger hon.

Kommunala verksamheter har fått kännbara sparkrav under många år, betonar hon. Besparingar har drabbat framförallt skola, vård och omsorg, säger hon. Därför vill henes parti att förtroendevalda politiker ”genom handling” ska bättra på kommunens ekonomi genom att genomföra förslaget att de fasta månadsersättningarna för politiker i Falun sänks med 50 procent. från och med nästkommade månadsutbetalning.

I landstinget går ersättningen till de fast arvoderade politikerna efter riksdagsledamöternas. Ingalill Persson S-landstingsråd, har en viss procent av den.
I Falun går politikerersättningarna efter ett snitt av de tre största facken.
–- Dessutom har vi sänkt arvodet för nämndordföranden och oss kommunalråd för att även erbjuda vice ordföranden ett arvode för att de ska kunna ta ett större ansvar, säger Susanne Norberg, S-kommunalråd.

– Det innebär att Krister Andersson (V) som är vice ordförande i kommunstyrelsens utvecklingsutskott får del av den här överenskommelsen.
Det innebär också att Jonny Gahnshag S-kommunalråd får 56 697 kronor i månaden i arvode i stället för 59 681 kronor i månaden.
Om Gahnshags arvode halverades skulle han få mindre än en tredjedel av högste tjänstemannens kommundirektör Dan Nygrens lön som är 75 000 kronor i månaden.

– Gahnshag har det absolut övergripande ansvaret i Falun. Han ska vara tillgänglig och stå till svars hela tiden. Han är det absolut högst ansvarige i kommunen, säger Maria Gehlin (Fap).
Christer Falk (S) pekar också på överenskommelsen som samtliga partier gör inför en ny mandatperiod om arvoden.
– En överenskommelse där även vänsterpartiet ingått inför den här mandatperioden.

Kristina Vahlberg