Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stridsyxan har grävts ner

– Vi har uppnått en lokal uppgörelse, där vi bäddade in alla förhandlingar, säger IF Metallklubbens ordförande på Componenta i Smedjebacken, David Sundkvist.
Det innebär att den fackliga ambitionen att driva en arbetsrättslig process gällande brott mot Medbestämmandelagen (MBL) och Lagen om anställningsskydd (LAS) inte längre är aktuell.

Eftersom uppgörelsen också innebär att företaget betalar ut ett skadestånd till den lokala metallklubben lyder den fackliga tolkningen att arbetsgivaren medger att man inte följt regelverket fullt ut.
– Men det betyder inte att vi får jobben tillbaka, understryker Sundkvist.
Däremot ser han fördelar i att uppgörelsen blev lokalt förankrad, i stället för att driva sakfrågorna till en central förhandling.
– Vi hade möjligen kunna skjuta uppsägningarna framför oss, och kanske fått ett skadestånd i det senare fallet också, men då hade pengarna hamnat i förbundets ficka. Visserligen betalas det inte ut några pengar till enskilda medlemmar, men pengarna hamnar i klubbkassan. Och i någon form kommer det att gynna medlemmarna.

David Sundkvist vill däremot inte avslöja vilket belopp företaget betalar ut:
– Det är oväsentligt. Vi är i alla fall nöjda, men om arbetsgivaren också är det vet jag inte. Hur som helst hade båda parterna förlorat på en central förhandling.
I och med den lokala uppgörelsen är därmed också uppsägningarna aktiverade, vilket innebär att de första av de totalt 32 metallanslutna går ut i arbetslöshet i början av juni månad.
– De allra flesta av oss har dock sex månaders uppsägningstid, påpekar David Sundkvist, som själv hör till den gruppen.

Han räknar inte med att antalet arbetstillfällen kommer att öka på enheten i Smedjebacken, utöver de tolv man som jobbar kvar på stuksmidet.
– Däremot kan det eventuellt uppstå platser i Virsbo, där det finns en tendens till uppgång i produktionen.
Tilläggas kan att David Sundkvist i och med uppsägningarna aviserat att han efter knappt ett år avgår som ordförande för IF Metall Bergslagen.
– Har jag ingen anställning så kan jag heller inte åta mig ett så tungt uppdrag, säger han.

Harri Sternljung/DT