Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömkvist jobbar för en förbättring av tågtider

Ludvika kommun borde kämpa mer för sina pendlare, annars finns risken att pendlarna flyttar dit jobben finns, uttryckte Lars Alm, som varje vecka pendlar mellan Ludvika och Stockholm, i måndagens tidning.

– Det är därför vi jobbar med det, kommenterar Maria Strömkvist (S), kommunalråd och ordförande i intresseföreningen för pendeln.

– Pendling åt båda hållen måste funka. Det handlar inte bara om att folk ska kunna ta sig härifrån, utan det måste också vara möjligt för de som till exempel bor i Västerås, att arbeta här.

Och tågen mellan Ludvika och Västerås, som Tågkompaniet trafikerar i Tåg i Bergslagens regi, fungerar förhållandevis bra.

– I intresseföreningen jobbar vi dels med operatörerna, men också med infrastruktur för att göra förbindelserna snabbare på det viset. Vi vill ha stickspår mellan Ludvika och Fagersta, så att flera tåg kan mötas.

Det som sätter käppar i hjulen för Västerbergs­slagens Stockholmspendlare, är att SJ, i 2013 års tågplan, valt att prioritera en effektivisering av sträckan Örebro-Stockholm.

Avgångstiderna från Västerås har tidigarelagts och därmed orsakat att tågen från Ludvika ankommer precis efter att Stockholmstågen har gått. Som det ser ut nu går det morgon och kväll att resa från Ludvika till Stockholm på tre timmar, med en ungefärlig väntetid på 20 minuter i Västerås. Övriga förbindelser tar omkring fyra timmar.

– Vi har jobbat jättemycket med att det ska bli bättre. Det är viktigt att få till en lösning utan att de som det fungerar för nu, drabbas, säger Strömkvist, som sätter sitt hopp till den nya tågplanen.

– Jag hoppas verkligen att det går vägen, annars är risken stor att tappa trafik. Det blir kräftgång, en dålig spiral. Direkttågen på helgerna är ju bra, men de hjälper inte pendlarna.

Ellen Nordin
ellen.nordin@dt.se