Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Student-VM har hög internationell status


Student-VM är ett stort arrangemang, och betyder mycket för löpare som ännu inte slagit igenom.
Det blev en Schweizisk dag när den första tävlingen avgjordes i den mycket uppskattade terrängen på Gyllbergen.

Det är mycket som skiljer sig från en vanlig orienteringstävling i Borlänge. På ett student-VM är det ceremonier, dopningskontroller och ännu fler internationella gäster.
Det är noga att allt fungerar som det ska, både när det gäller klockslag och hur många meter i från varandra som flaggorna ska vara placerade.
- Sverige har inte förstått hur stort studentidrott är, säger Christer Löfås, som är samordnare för tävlingarna i Falun.
Flera av de allra bästa svenska löparna finns inte på plats, men tävlingarna har betydligt högre status utomlands. Länder såsom Frankrike, Storbritannien, Tjeckien och Schweiz är i Borlänge med massörer, läkare och coacher. De svenska löparna åker hit på egen bekostnad.
- I dessa länder används resultatet som stipendieunderlag, vilket gör att det kan vara helt avgörande för en löpare att placera sig bra på student-VM, säger Christer Löfås.

Schweiziska segrare

I resultatlistan visade sig detta genom Schweizisk seger på både dam och herrsidan i tisdagens långdistans. Herrsegraren, Mattias Mertz har sedan tidigare flera medaljer från internationella mästerskap, men för Sara Lüscher var det den första.
- Det är mycket bra terräng, så här bra har vi inte någonstans i Schweiz, säger hon.
- Det här är bättre än att springa i Alperna.
Sara Lüscher bor en kvart utanför Zürich, där hon studerar biologi. För henne är detta en viktig seger i karriären.
- Studentidrotten är stor, men inte så stort som i USA, poängterar hon.
I USA är orienteringen störst som militär idrott, men den sprider sig allt mer.
- Detta är en speciell tävling, man representerar inte bara sitt land, man representerar även sin skola, säger Kevin Culberg från New York.
I Storbritanniens lag kommer nio av de tolv löparna från Universitetet i Edinburgh.
- Skolan skryter om det i sin marknadsföring, säger Alasdair McLeod, som är en av skolans aktiva studenter.
- Det här är bästa terrängen på hela året. Vi har ett fullt team på plats, och efter JVM så är detta den viktigaste tävlingen för mig, säger Alasdair McLeod från Edingburgh.

MATTIAS GÖTHBERG

Fotnot:
I morgon fortsätter student-vm med sprintorientering i Borlänge centrum