Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter undersöker vad falubor tycker om miljöproblemen med Tisken

Tisken är föremål för intresse från en grupp studenter på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, SLU.
De skriver en uppsats om de sociala och miljömässiga effekterna av föroreningarna i sjön.

– Vi undersöker hur olika intressen förhåller sig till problemen med Tisken, säger Sunil Abeyasekera.

Han och Linnéa Odevik från gruppen besökte Falun den här veckan och talade med personer som har insyn i situationen kring Tisken.

Tisken har under många år varit en omdiskuterad miljöfråga i Falun. Den grunda sjöns botten är fylld av slam med tungmetaller. Sjön har fungerat som en sedimenteringsbassäng för metaller från gruvavfall i Falu tätort.

Under årens lopp har flera förslag lagts fram om och hur sjön ska rensas. Men det finns en risk med att röra upp de giftiga bottenlagren. Det måste också lösas var massorna ska deponeras så inte tungmetaller läcker ut. Flera politiska partier i Falun har drivit frågan under olika perioder. Dilemmat handlar även mycket om kostnaderna för reningen. Den förväntas bli en dyr affär.

Linnéa Odevik är delvis uppväxt i Falun och minns att frågan om Tisken har diskuterats sedan hon var barn.

– Fortfarande har inget hänt, konstaterar hon.

Sunil Abeyasekera kommer från Colchester i Storbritannien och studerar vid SLU under två år.

– Det borde vara en investering att göra något åt sjön. Den har stor potential, det är en vacker sjö mitt i stan, säger han, och nämner hur städer i andra länder utnyttjar en centralt belägen sjö.

Kursen de går heter Master i Landsbygdsutveckling och naturresurshantering.

– Vi har ett internationellt fokus på hantering av föroreningar efter gruvdrift i utvecklingsländer. Men det är så intressant att i västvärlden finns en oförmåga att lösa miljöproblem som gruvbolag orsakat, säger Linnéa Odevik.

Studenterna har gjort en förberedande enkät till personer bosatta i Falun och Dalarna. Frågorna handlar om vad intervjupersonerna vet om problemen med Tisken, och hur de uppfattar dem.

Alla enkätsvar är inte insamlade än. Men hittills har en klar majoritet svarat att de tycker att föroreningarna i sjön är ett problem.

– Folk har varit engagerade. Många svarar även att det är ett problem om man flyttar massorna, säger Sunil.

De har också frågat var de tillfrågade tycker att ansvaret ligger för att rena Tisken.

– De flesta svarar att de tycker att kommunen har ansvaret, säger Sunil Abeyasekera.