Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna själva sågar Borlänge som studentstad – "Jag känner mig inte säker här!"

Nästan hälften av studenterna i Borlänge är missnöjda med staden visar ny undersökning. Studentboendena är i fokus för kritiken. "Avskyr stället. Mitt i ghettot dessutom", skriver en av studenterna.

Annons

Högskolan Dalarna är nu klar med slutrapporten om högskolans framtida lokalisering. I undersökningen har ett stort antal studenter tillfrågats vad de tycker om studentstäderna Falun och Borlänge.

Läs också: Studentkåren vill flytta hela Högskolan Dalarna till Falun

Undersökningen visar att 44 procent av studenterna är missnöjda med Borlänge som studentstad. Missnöjet beror främst på att det finns för lite att göra. ”Väldigt dött, tyvärr”, ”Tråkigt… finns inget att göra”, ”Helt okej stad om man gillar natur och sport, men ganska värdelös om man vill känna rörelse och liv i staden”, är några av kommentarerna från studenter.

Läs också: 370 jobb försvinner från Borlänge till Falun vid högskoleflytt – stor utredning klar

Boendesituationen är en annan sak som får stark kritik och då främst Tunabyggens studentbostäder i Tjärna ängar och Jakobsgårdarna.

I kommentarerna från boendena på Tjärna ängar framkommer att flera kvinnliga studenter känner sig otrygga i området. "Jag hade inte väntat mig att behöva bära ett våldtäktslarm. Det har förekommit incidenter av stölder, våldtäkt, sexuella övergrepp, knivattacker, trakasserier, för att inte nämna att det är ostädat i området", skriver en kvinnlig student på engelska.

"Jag känner mig inte säker här!", skriver en annan.

Hälften av de kvinnliga studenterna i Tjärna ängar är missnöjda med området. Samma siffra för Mångatan i Jakobsgårdarna är en tredjedel.

I Falun är andelen missnöjda studenterna väsentligt färre.

Enligt högskolans rektor Marita Hilliges var den informationen ny för henne.

– Att det var i den här digniteten det var faktiskt nytt för oss. Det är nått vi måste åtgärda snabbt tillsammans med kommunen och bostadsbolaget.

Vem bär ansvaret för situationen?

– Det är bostadsbolaget som ansvarar för boendena så vi har inte direkt ansvar. Men vi är otroligt angelägna om att vi ska göra det här bra och där vill vi ju medverka tillsammans med kommunen och försöka hitta bra lösningar

Nästan hälften av studenterna är missnöjda med Borlänge som studentstad. Hur ser högskoleledningens ansvar ut för den situationen?

– Vårt ansvar är stort här att vi måste göra åtgärder och det är därför vi också måste lägga utvecklingsplaner när vi har fakta kring de här sakerna på bordet.

Fakta:

Informationen i artikeln kommer från slutrapporten Högskolan Dalarnas framtida lokalisering och delrapporten Delrapport B.

Annons